Linkovi

Bajden i Ši naredne nedelje o Tajvanu i Rusiji


ARHIVA - Predsjednici SAD i Kine, Džo Bajden i Ši Đinping (Foto: AP)
ARHIVA - Predsjednici SAD i Kine, Džo Bajden i Ši Đinping (Foto: AP)

Američki predsjednik Džo Bajden i kineski lider Ši Đinping sastaće se u ponedeljak na marginama samita G20 na Baliju, u Indoneziji, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće.

To će biti prvi lični susret lidera najvećih svjetskih ekonomija od kako je Bajden preuzeo položaj predsjednika u januaru 2021. godine, a biće održan nekoliko nedelja nakon što je Šiju dodijeljen treći petogodišnji mandat na čelu kineske Komunističke partije tokom nacionalnog stranačkog kongresa.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer navela je u saopštenju da će se dvojica lidera sastati "da razgovaraju o naporima da se održe i prodube kanali komunikacije između dvije zemlje" i da se "odgovorno rješava pitanje konkurencije i sarađuje gdje se interesi poklapaju, naročito kada je riječ o transnacionalnim izazovima koji pogađaju međunarodnu zajednicu".

Bijela kuća je proteklih nedelja radila sa kineskim zvaničnicima na organizaciji sastanka. Bajden je u srijedu rekao novinarima da namjerava da sa Šijem razgovara o porastu tenzija između Vašingtona i Pekinga zbog Tajvana, o trgovinskoj politici, odnosima Kine i Rusije i drugim pitanjima.

“Kada budemo razgovarali, želim da obojica iznesemo šta su naše crvene linije i šta je to što on vjeruje da su ključni nacionalni interesi Kine, te što ja znam da su ključni interesi SAD. I da utvrdimo da li su oni suprostavljeni", rekao je Bajden.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije, koji se obratio novinarima pod uslovom anonimnosti, pokušao je da ublaži očekivanja od sastanka i najavio da se ne očekuje zajedničko saopštenje niti konkretni rezultati. Dodao je da je Bajdenov cilj da izgradi "osnov za odnose".

Bajden i Ši su pet puta razgovarali telefonom ili putem video linka od kako je američki predsjednik preuzeo dužnost.

Bajden je više puta kritikovao Kinu zbog kršenja ljudskih prava Ujgura i drugih etničkih manjina, obračuna Pekinga sa demokratskim aktivistima u Hong Kongu, vojnih provokacija na Tajvanu i stava o ruskom ratu u Ukrajini.

Uoči odluke Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu, ruski predsjednik sastao se sa Šijem u Pekingu, a posle razgovora je izražena nada da će odnosi dvije zemlje biti "bez ograničenja".

Kina nije kritikovala ruski rat, ali do sada nije snabdijevala Moskvu oružjem.

"Mislim da Kina ne poštuje mnogo Rusiju ili Putina. U stvari, drže određenu distancu", rekao je Bajden u srijedu.

Očekuje se da će Bajden i Ši razgovarati i o nezadovoljstvu SAD zato što Peking nije izvršio pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od raketnih testova i od programa za razvoj nuklearnog naoružanja. Dan prije susreta sa Šijem, Bajden će o sjevernokorejskoj prijetnji razgovarati sa liderima Južne Koreje i Japana.

Šijeva vlada kritikovala je stav Bajdenove administracije o Tajvanu - koji Peking želi da ujedini sa Kinom - ističući da se njime podriva kineski suverenitet i teritorijalni integritet. Ši je takođe sugerisao da Vašington želi da uguši sve veći uticaj Pekinga s obzirom na to da Kina pokušava da od SAD preuzme poziciju najveće svjetske ekonomije.

SAD, u okviru politike "Jedna Kina", priznaju vladu u Pekingu, dok održavaju neformalne i odbrambene veze sa Tajpejom. Takođe održavaju stav "strateške dvosmislenosti" - kojim se ostavlja otvorenim pitanje da li bi vojno odgovorile u slučaju napada na Tajvan.

Bajden je u maju potvrdno odgovorio na pitanje da li bi bio spreman da se vojno angažuje da odbrani Tajvan, u slučaju kineske invazije. Međutim, Bijela kuća i sekretar za odbranu Lojd Ostin brzo su posle toga razjasnili da nema prmjene američke politike.

XS
SM
MD
LG