Linkovi

Partijarh Vartolomej i papa Franja apeluju za uskršnje primirje i otvaranje humanitarnih koridora


Papa Franja i vaseljenski patrijarh Vartolomej u Vatikanu, oktobar 2021.
Papa Franja i vaseljenski patrijarh Vartolomej u Vatikanu, oktobar 2021.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je na pravoslavni Uskrs da se otvore humanitarni koridori u Ukrajini i ocenio da se tamo dešava "neopisiva ljudska tragedija".

Vartolomej je već pozvao da se okonča rat u Ukrajini i rekao da se nada da će ovogodišnji Uskrs biti podsticaj da se otvore humanitarni koridori i omogući istinski bezbedan izlazak ljudi iz područja poput Marijupolja.

"Isto se odnosi i na druge delove Ukrajine, gde se dešava neopisiva ljudska tragedija. Pozivam još jednom na kraj ovog bratoubilačkog rata, koji, kao i svaki rat, urušava ljudsko dostojanstvo", rekao je Vartolomej na uskršnjoj liturgiji u Istanbulu.

Lider Ruske pravoslavne crkve, partijarh Kiril, koji podržava rusku "specijalnu operaciju" u Ukrajini, rekao je ranije da se nada da će se rat brzo završiti, ali ga nije osudio.

Partijarh Vartolomej je inače odobrio otcepljenje Ukrajinske pravoslavne crkve od Moskve 2019. godine, što je istorijski korak kojem se Rusija žestoko protivila.

Papa Franja poziva na uskršnje primirje

Papa Franja pozvao je na prekid vatre u Ukrajini na Uskrs, kako bi ugroženom stanovništvu mogla da bude dostavljena humanitarna pomoć.

Papa je konstatovao da se pravoslavni Uskrs poklopio sa tačno dva meseca od početka invazije na Ukrajinu.

"Umesto da presatane, rat postane sve gori. Ponavljam apel za uskršnje primirje, minimalni znak dobre volje za postizanje mira. Prestanite sa napadima kako bi se pomoglo ugroženoj populaciji. Prestanite", rekao je papa.

Međutim, napadi Rusije ne prestaju ni za pravoslavni Uskrs koji obeležavaju vernici širom Ukrajine. Samo u nedelju je u Donjecku poginulo i dvoje dece u ruskom bombardovanju.

"Politički lideri, molim vas, slušajte glas naroda koji želi mir, a ne eskalaciju sukoba", rekao je papa Franja.

XS
SM
MD
LG