Linkovi

Ruski patrijarh se moli za okončanje konflikta u Ukrajini, ali izbegava da kritikuje


Arhiva - Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril.
Arhiva - Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, čija je podrška "specijalnoj vojnoj operaciji" Moskve u Ukrajini uznemirila mnoge hrišćane, rekao je u subotu da se nada da će se to brzo završiti, ali je ponovo nije osudio.

Na službi na otvorenom u moskovskoj Sabornoj crkvi Hrista Spasitelja uoči pravoslavnog Uskrsa, patrijarh Kiril je poprskao svetom vodom vekne živopisno ukrašenih uskršnjih pogača poznatih kao kuliči i rekao da će mnoge od njih biti poslate u region Donbas u istočnoj Ukrajini.

"Daj Bože da ovaj vaskršnji dar pomogne onima koji su uvučeni u ovaj težak sukob da smire svoje srce, um, dušu, da se što pre okonča međusobna svađa i da zavlada dugo očekivani mir, a sa njim i pobožnost ljudi i vera može biti ojačana", rekao je on.

Patrijarh Kiril, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, ranije je dao izjave u kojima podržava vojnu intervenciju Moskve u Ukrajini, stav koji je podelio pravoslavne crkve u svetu.

Govoreći u subotu o potrebi pomirenja, on nije dovodio u pitanje niti kritikovao vojnu kampanju.

"Neka Gospod pre svega pomiri naš narod u Ukrajini, u Donbasu, gde se još uvek proliva krv", rekao je Kiril, koji kao i Putin veruje da su Rusi i Ukrajinci u suštini jedan narod.

"Neka Gospod isceli rane nanete ljudima, porodicama koje su ostale bez hranitelja, roditeljima koji su izgubili decu i deci koja su izgubila roditelje".

Patrijarhova podrška vojnoj kampanji Rusije, u kojoj su ubijene hiljade vojnika i ukrajinskih civila, razbesnela je neke unutar Ruske pravoslavne crkve, kao i u crkvama u inostranstvu koje su povezane sa Moskovskom patrijaršijom.

Rusija kaže da sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje. Ukrajina i Zapad to odbacuju kao neosnovan izgovor.

Papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, odustao je od planova da se sastane sa Kirilom u junu.

XS
SM
MD
LG