Linkovi

Papa tražio sastanak sa Putinom


Papa Franja u Vatikanu
Papa Franja u Vatikanu

Papa Franja je tražio da se sastane sa ruskim predsedniko Vladimirom Putinom zbog rata u Ukrajini, ali nije dobio odgovor, navodi se u intervjuu koji je dao listu Korijere dela sera.

Papa je takođe ocenio da patrijarh Kiril ne treba da postane "Putinov pomoćnik".

Franja je posetio rusku ambasadru kada je počeo rat u Ukrajini, što se smatra presedanom, a u intervjuu za Korijere dela sera je kazao i da je tri nedelje pošto je rat počeo, zatražio da vatikanske diplomate kontaktiraju Putina.

"Poruka je bila da sam voljan da odem u Moskvu. Svakako, potrebno je bilo da lider Kremlja to odobri. Nismo do sada dobili nikakav odgovor, ali i dalje to tražimo. Bojim se da Putin ne želi takav sastanak u ovom momentu. Ali, kako da ne želite da sprečite takvu brutalnost?", rekao je Franja.

Iako nije nikada imenovao Putina, papa Franja je kritikovao invaziju na Ukrajinu, govoreći o "neopravdanoj agresiji i zločinu nad civilima".

Upitan o mogućnosti da putuje u Kijev, papa je rekao da postoji mogućnost, ali da trenutno neće ići.

"Prvo želim da odem u Moskvu, da se sastanem sa Putinom. Samo kada bi Putin bio otvoren za to", rekao je Franja.

Papa je izjavio i da je 16. marta razgovarao sa ruskim patrijarhom Kirilom 40 minuta, i da je patrijarh mnogo vremena u razgovoru posvetio pravdanju rata.

"Mi smo pastiri ljudi od istog Boga. Zato moramo da tražimo način da bude mir, da se prekine vatra. Patrijarh ne treba da bude Putinov pomoćnik", rekao je Franja.

Papa je preneo i da mu je mađarski premijer Viktor Orban, sa kojim se video 21. aprila, kazao da "Rusi imaju plan i da će se sve završiti 9. maja", na Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, međutim, kaže da ta godišnjica nema veze sa vojnom akcijom Moskve u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG