Linkovi

Papa i ruski patrijarh razgovarali o Ukrajini


ARHIVA - Papa Franja i ruski patrijarh Kiril tokom susreta na Kubi (Foto: AP/Gregorio Borgia, Pool)
ARHIVA - Papa Franja i ruski patrijarh Kiril tokom susreta na Kubi (Foto: AP/Gregorio Borgia, Pool)

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril i papa Franja razgovarali su u sredu o ratu u Ukrajini, saopšteno je iz moskovske patrijaršije, što je prvi poznati kontakt dvojice verskih lidera od početka konflikta, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju patrijaršije se navodi da su verski lideri razgovarali o "humanitarnim aspektima tekuće krize" i značaju mirovnih razgovora.

Takođe su razgovarali o "akcijama koje Ruska pravoslavna i Rimokatolička crkva mogu da preduzmu da bi se prevazišle posledice", saopštila je ruska strana.

U saopštenju Vatikana posle razgovora, vođenog putem video linka, navedeno da je papa preneo Kirilu: "Oni koji plaćaju cenu rata su građani, ruski vojnici i ljudi koji su mete bombaških napada i umiru".

Kiril, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, branio je poteze Moskve u Ukrajini, a rat vidi kao odbranu od Zapada koji smatra dekadentnim, naročito zbog prihvatanja homoseksualnosti.

Papa je u obraćanju u sredu pomenuo nuklearni rat i upozorio da će, ko god preživi od čovečanstva, morati da krene iznova "dan kasnije", a od Boga je zatražio da zaustavi agresora u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG