Linkovi

Šef UN: Rat u Ukrajini neće trajati zauvek, ali nema naznaka za skori prekid vatre


Uništeni automobili snimljeni kroz staklo oštećenom mecima, u Saltivki, u oblasti Harkova, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 10. maja 2022.
Uništeni automobili snimljeni kroz staklo oštećenom mecima, u Saltivki, u oblasti Harkova, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 10. maja 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u sredu da je jasno da "nema neposrednih izgleda za mirovni sporazum u Ukrajini", ali je obećao da svetsko telo "nikada neće odustati" i da "uvek mora biti spremni da učini sve što možemo da okončamo ovaj besmisleni rat".

Govoreći u Beču zajedno sa austrijskim predsednikom Aleksandrom Van der Belenom, Gutereš je rekao novinarima da UN čine sve što mogu da spasu živote i olakšaju evakuaciju i humanitarnu pomoć.

"Ovaj rat neće trajati večno", rekao je Gutereš. "Doći će trenutak u kojem će mirovni pregovori biti na stolu. Doći će trenutak u kojem se nadam da će biti moguće, u skladu sa poveljom UN i međunarodnim pravom, da se ima rešenje za problem".

Stručnjak za eksplozive ispituje ostatke ruske rakete pale na teritoriju spomenika žrtvama totalitarizama, na obodu Harkova, 8. maja 2022.
Stručnjak za eksplozive ispituje ostatke ruske rakete pale na teritoriju spomenika žrtvama totalitarizama, na obodu Harkova, 8. maja 2022.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su snage zemlje postigle napredak u potiskivanju ruskih snaga iz Harkova, grada na severoistoku Ukrajine koji je bio napadnut otkako je Rusija započela svoju invaziju krajem februara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oprezno je podelio, kako je rekao, "dobre vesti" u obraćanju kasno u utorak, rekavši da se "okupatori postepeno potiskuju".

"Ali takođe želim da apelujem na sve naše ljude... da ne šire preterane emocije", rekao je Zelenski. "Ne treba stvarati atmosferu preteranog moralnog pritiska, gde se pobede očekuju nedeljno, pa čak i svakodnevno".

Ukrajinski lider je takođe u sredu rano na Tviteru izrazio zahvalnost Predstavničkom domu SAD zbog odobravanja zakona kojim se odobrava skoro 40 milijardi dolara nove vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Ovu meru još uvek mora da odobri Senat SAD, a ona uključuje sedam milijardi dolara više nego što je predsednik Džo Bajden tražio prošle nedelje.

Bajden je rekao da je njegova administracija "skoro iscrpila" svoja postojeća ovlašćenja da šalje oružje i drugu vojnu opremu iz zaliha Pentagona.

"Dodatni resursi uključeni u ovaj zakon će nam omogućiti da pošaljemo više oružja, poput artiljerije, oklopnih vozila i municije, u Ukrajinu", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki u saopštenju. "I oni će nam pomoći da popunimo naše zalihe i podržimo američke trupe na teritoriji NATO".

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da su ukrajinske snage uspele da koriste bespilotne letelice da pogode rusku protivvazdušnu odbranu i da snabdevaju brodove dok Rusija pokušava da pojača garnizon na ostrvu Zminji.

Ministarstvo je istaklo važnost lokacije, rekavši da ako Rusija bude u stanju da konsoliduje svoju poziciju sa strateškom protivvazdušnom odbranom i krstarećim raketama za obalsku odbranu, "one bi mogle da dominiraju severozapadnim Crnim morem".

Pushing Ahead With Invasion, Russia Keeps Up Artillery Attacks
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Rusija je u utorak izvela raketne napade na crnomorsku luku Odesu, rekli su ukrajinski zvaničnici, dok je Moskva pokušala da poremeti kritične isporuke oružja i linije snabdevanja u Ukrajinu tokom 11. nedelje žestokog rata.

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija ispalila sedam projektila na ciljeve u Odesi, pogodivši tržni centar i skladište, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši još pet.

Gradonačelnik Genadij Truhanov posetio je skladište u zoru i rekao da "nema ništa zajedničko sa vojnom infrastrukturom ili vojnim objektima".

Ukrajina je tvrdila da neka od municije ispaljene na Odesu datira još iz sovjetske ere, što je čini nepouzdanom za ciljanje. Ali ukrajinski tink-tenk koji prati rat, Centar za odbrambene strategije, saopštio je da je Moskva koristila neko precizno oružje protiv Odese - Kinžale, hipersonične rakete vazduh-zemlja.

Međutim, sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima da "nema dokaza [o kojima bi se moglo govoriti] u vezi sa ispaljivanjem hipersoničnih projektila na Odesu".

Kirbi je dodao da "nije bilo nikakvog uticaja na protok i otpremu materijala u Ukrajinu, bilo kao rezultat udara na Odesu ili udara bilo gde drugde".

Borbe su koncentrisane u istočnoj i južnoj Ukrajini poslednjih nedelja nakon što je Moskva povukla trupe iz drugih delova zemlje, uključujući oblast oko glavnog grada Kijeva na severu Ukrajine.

Međutim, Avril Hejns, američka direktorka nacionalne obaveštajne službe, rekla je Komitetu za oružane snage Senata da obaveštajna zajednica procenjuje da ruski predsednik Vladimir Putin neće biti zadovoljan zauzimanjem istočne Ukrajine, ako do toga uopšte i dođe.

"Ocenjujemo da se predsednik Putin sprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kojeg i dalje namerava da postigne ciljeve izvan regiona Donbasa", rekao je Hejns.

"Ocenjujemo da se strateški ciljevi predsednika Putina verovatno nisu promenili, što sugeriše da on smatra odluku krajem marta da se ruske snage preusmere na Donbas samo kao privremena promena za vraćanje inicijative nakon neuspeha ruske vojske da zauzme Kijev", rekla je ona.

Čini se da borbama nema kraja, sa dosad neubedljivim rezultatima, čak i sa hiljadama poginulih ruskih snaga i ukrajinskih vojnika i civila.

General-potpukovnik Skot Berijer, direktor američke odbrambene obaveštajne agencije, rekao je senatskom odboru da nijedna strana ne pobeđuje.

"Rusi ne pobeđuju, ni Ukrajinci ne pobeđuju, a mi smo ovde u maloj pat poziciji", rekao je Berije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Frans pres.
XS
SM
MD
LG