Linkovi

Zapadni zvaničnici: Rusija oborila satelitski internet u Ukrajini


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Sateltiske antene u Kornvolu, Velika Britanija, 23. juna 2013. (Foto: Reuters/Kieran Doherty)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Sateltiske antene u Kornvolu, Velika Britanija, 23. juna 2013. (Foto: Reuters/Kieran Doherty)

Američi državni sekretar Entoni Blinken saopštio je u utorak da je Rusija krajem februara izvela sajber napade na komercijalne mreže za satelitsku komunikaciju da bi poremetila ukrajinsku komandu i kontrolu tokom invazije na Ukrajinu.

Ti potezi su imali posledice po druge evropske zemlje, naveo je Blinken u saopštenju. Dodao je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici preduzimaju napore da se brane od ruskih poteza. SAD su razvile nove mehanizme da pomognu Ukrajini da identifikuje sajber pretnje i oporavi se od sajber incidenata, naglasio je najviši američki diplomata.

Britanija i Evropska unija prethodno su saopštile da je Rusija odgovorna za masovni sajber napad na satelitsku internet mrežu, zbog kojeg su desetine hiljade modema bile isključene na početku rata u Ukrajini.

Digitalni napad na Viasatovu mrežu krajem februara izveden je kada su ruske oklopne jedinice napale Ukrajinu, kako bi pomogao invaziji ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, navodi se u saopštenju Saveta EU.

"Ovaj sajber napad je imao značajan uticaj uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji i prekide u komunikacijama nekoliko javnih organa, kompanija i korisnika u Ukrajini, a uticao je i na nekoliko država članica EU", navodi se u saopštenju.

"Ovaj neprihvatljivi sajber napad još je jedan primer kontinuiranog obrasca neodgovornog ponašanja Rusije u sajber prostoru, koji je takođe bio sastavni deo njene ilegalne i neopravdane invazije na Ukrajinu", dodaje se u saopštenju.

Sabotaža na daljinu izazvala je "ogromne gubitke u komunikacijama na samom početku rata", rekao je u martu ukrajinski zvaničnik za sajber bezbednost Viktor Žora.

Rusija rutinski poriče da sprovodi ofanzivne sajber operacije. Kremlj nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Zapadne obaveštajne agencije, uključujući Agenciju za nacionalnu bezbednost SAD (NSA), Organizaciju za sajber bezbednost francuske vlade (ANSSI) i ukrajinske obaveštajne službe, istraživale su potencijalnu ulogu Rusije u napadu u danima posle napada, preneo je tada Rojters.

U saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova navodi se se izjava šefice diplomatije Liz Tras koja je rekla da je sajber napad bio "namerni i zlonamerni napad Rusije na Ukrajinu".

Ruska primarna meta napada bila je ukrajinska vojska, ali je takođe poremetila vetroparkove i korisnike interneta u centralnoj Evropi, navodi se u saopštenju, pozivajući se na britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC).

XS
SM
MD
LG