Linkovi

Preminuo prvi predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk


ARHIVA - Bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk u Kijevu, 22. januara 2019.

Leonid Kravčuk, bivši komunista koji je bio jedan od potpisnika sporazuma kojim je prestao da postoji Sovjetski Savez, a zatim služio kao prvi predsednik nezavisne Ukrajine, preminuo je u utorak u 89. godini.

Volodimir Zelenski, koji je sada ukrajinski lider u vreme invazije ruskih snaga, opisao je Kravčuka kao mudrog lidera koji je vodio zemlju u haotičnim prvim godinama nezavisnosti od sovjetske vladavine.

"Uvek je znao da pronađe prave, mudre reči i izgovori ih na takav način da su ih čuli svi Ukrajinci", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju građanima.

"Posebno u vreme krize, kada budućnost cele zemlje zavisi od mudrosti jedne osobe".

Zelenski je izjavio da je Kravčuk ispoljio takvu mudrost dok je ukrajinski nacionalni pokret jačao krajem 1980-ih, što je kulminiralo referendumom u decembru 1991, kada je više od 90 odsto birača izabralo nezavisnost. Kravčuk je istog dana izabran za predsednika.

Kravčuk je bio poznat kao "lukava lisica", dok je napredovao kroz redove ukrajinske Komunističke partije, i postao predsednik skupštine tadašnje sovjetske republike 1990.

Međutim, napustio je partiju ubrzo posle neuspešnog državnog udara protiv sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova u avgustu 1991. Ukrajinski parlament je usvojio deklaraciju o nezavisnosti istog meseca.

U decembru 1991. godine, potpisao je sporazum sa ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom i liderom Belorusije Stanislavom Šuškevičem koji je pokrenuo raspad Sovjetskog Saveza.

"Znao sam da Ukrajina nikada neće biti nezavisna ako SSSR i dalje bude postojao", rekao je Kravčuk. "Došao sam tamo znajući aspiraciju Ukrajinaca da budu nezavisni. Ispunio sam njihovu želju".

Jeljcin je preminuo 2007. godine, dok je Šuškevič preminuo prošle nedelje.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da je uloga Kravčuka u stavljanju Ukrajine na put nezavisnosti posebno važna u svetlu sadašnjih sukoba te zemlje.

"Njegovim potpisom došlo je do raspada zle imperije", napisao je na Tviteru Reznikov. "Hvala vam za mirnu obnovu naše nezavisnosti. Sada je branimo oružjem".

Kravčuk je ostao na vlasti do 1994. kada ga je - u sred ekonomske i korupcionaške krize u Ukrajini, na izborima porazio Leonid Kučma. Kravčuk je nastavio da služi u parlamentu sve do 2006..

Pre dve godine, postavljen je za predstavnika Ukrajine u okviru napora da se okonča konflikt koji je izbio 2014. godine u istočnoj Ukrajini između separatista koje podržava Rusija i provladinih snaga.

Kravčuk je zauzeo čvrst stav protiv Moskvi i rekao da nema smisla očekivati bilo šta od Rusije, jer je njen cilj da "uništi Ukrajinu".

U januaru 1994. godine, sa američkim predsednikom Bilom Klintonom i predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom, Kravčuk je potpisao sporazum kojim se Ukrajina odrekla svog post-sovjetskog nuklearnog arseanala - tada trećeg najvećeg na svetu - u zamenu za kompenzaciju u iznosu od milijardu dolara.

Kao predsednik, potpisao i sporazum o saradnji sa Evropskom unijom.

Kravčuk je rođen u u blizini grada Rovno na zapadu Ukrajine, 10. januara 1934.

XS
SM
MD
LG