Linkovi

Ukrajinski region Herson planira pripajanje Rusiji


ARHIVA: Građani Hersona na protestu protiv ruske okupacije na Trgu slobode u Hersonu, 5. marta 2022.
ARHIVA: Građani Hersona na protestu protiv ruske okupacije na Trgu slobode u Hersonu, 5. marta 2022.

Okupirani reigon Herson u Ukrajini planira da zatraži od predsednika Vladimira Putina da do kraja godine bude pripojen Rusiji, objavila je ruska novinska agencija Tas, pozivajući se na vojno-civilnu upravu regiona.

Herson je prvi region koji namerava da se pripoji Rusiji od kada je Moskva u februaru započela vojnu kampanju navodeći da je cilj da se Ukrajina razoruža, a govornici ruskog jezika zaštite od "fašista". Ukrajina i Zapad odbacuju taj argument kao neutemeljen, i kao izgovor za imperijalistički rat i agresiju.

Kremlj je saopštio da je na stanovnicima regiona da odluče da li žele da se pridruže Rusiji.

Međutim, Henadij Lahuta, smenjeni ukrajinski guverner Hersona, rekao je novinarima u ukrajinskom gradu Dnjepru da stanovnici Hersona jedino želi "brzo oslobođenje i povratak u okrilje svoje otadžbine - Ukrajine."

Rusija je u aprilu saopštila da je preuzela punu kontrolu nad regionom u kome se povremeno održavaju antiruski protesti.

Herson, region u kome se nalazi istoimena luka, deo je kopnene veze između poluostrva Krim, koje je Rusija pripojila od Ukrajine 2014. godine, i separatističkih područja na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u aprilu da će pregovori sa Moskvom biti ugroženi ukoliko Rusija bude koristila "pseudo-referendume" da opravda aneksiju okupiranih teritorija Herson i Zaporožje.

"Bez referenduma"

2014. godine, mesec dana pošto je okupirala Krim u brzoj invaziji, Moskva je organizovala referendum - koji su Ukrajina i Zapad odbacili kao nelegitiman - u kojem je ubedljivom većinom glasova podržano pripajanje Rusiji.

Na pitanje o pridruživanju Hersona Rusiji, portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je da građani moraju da sami izaberu svoju sudbinu, ali da takve odluke moraju da imaju jasnu pravnu osnovu, "kao što je bio slučaj sa Krimom."

Međutim, kako prenosi agencija RIA novosti, Kiril Stremusov, zamenik šefa vojno-civilne uprave Hersona, koju kontroliše Rusija, rekao je reporterima: "Neće biti referenduma jer je to apsolutno nevažno, budući da međunarodna zajednica nije prihvatila referendum koji je potpuno legalno održan u Krimskoj republici."

Administracija Hersona još nije odgovorila na pitanja agencije Rojters da prokomentariše vest o planovima pripajanja Rusiji.

XS
SM
MD
LG