Linkovi

Nemačka ponovo otvorila ambasadu u Kijevu, podržala istragu ratnih zločina


Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok gleda fotografije ubijenih civila u jednoj crkvi u Buči (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok gleda fotografije ubijenih civila u jednoj crkvi u Buči (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u utorak je ponovo otvorila ambasadu te zemlje u Kijevu koja je bila zatvorena više od dva meseca zbog ruske invazije. Berbok je takođe je obećala da će Berlin pružiti dalju podršku Kijevu, između ostalog i kada je reč o istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina.

U obraćanju posle posete gradovima Buča i Irpin, gde su ruski vojnici navodno ubili veliki broj civila, Berbok je poručila " da nikada više ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine koje je počinila Rusija, deportacije ili za ubice i silovatelje".

"Zbog toga ćemo pružiti političku, finansijsku i podršku kroz nemačko osoblje, naročito u Međunarodnom krivičnom sudu", najavila je nemačka zvaničnica i dodala da će Nemačka platiti dva dodatna ukrajinska tužioca koji će istraživati seksualno nasilje počinjeno tokom konflikta.

Berbok je tokom obilaska Buče rekla da su u tom gradu, u predgrađu Kijeva, počinjeni "najgori zločini" tokom ruske okupacije. Prema navodima očevidaca, ruski vojnici su nasumice napadali civile, čija su tela ostavili na ulicama posle povlačenja 31. marta.

"Dugujemo žrtvama ne samo da im odamo poštu ovdje, već da počinioce pozovemo na odgovornost. I međunarodna zajednica će to uraditi. To je obećanje koje možemo i koje ćemo dati ovde u Buči", poručila je nemačka zvaničnica.

Berbok je prva članica nemačke vlade koja je posetila Ukrajinu posle ruske invazije. Poseta je organizovana nekoliko dana nakon što su Berlin i Kijev prevazišli diplomatski spor koji je bio rezultat nespremnosti Ukrajine da pozove nemačkog predsednika u posetu, zbog njegovih bliskih veza sa Rusijom u prošlosti.

Berbok, koja je Buču posetila sa ukrajinskom državnom tužiteljkom, naglasila je da će međunarodna zajednica pomoći Ukrajini da prikupi dokaze o ratnim zločinima.

U obraćanju novinarima u jednoj oštećenoj crkvi, Berbok je navela da je čula svedočenja ljudi koji su izgubili voljene tokom okupacije, među kojima su i stanovnici koji su ubijeni dok su trgovali u prodavnici, kao i majka koja je upucana sa dvoje dece dok su pokušavali da pobegnu.

"Niko ne može da oduzme tu bol. Bol očeva i majki, tetki, ujaka, prijatelja, suseda i kolega. Međutim, možemo da osiguramo da ima pravde", naglasila je nemačka ministarka inostranih poslova.

Šefica posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Ukrajini Matilda Bogner rekla je u utorak da su primljeni izveštaji o nezakonitom ubistvu više od 300 muškaraca, žena i dece u Buči tokom okupacije.

XS
SM
MD
LG