Linkovi

Novinarka koja je protestovala protiv rata u programu ruske TV kažnjena novčano


Marina Ovsianikova razgovara sa novinarima nakon što je napustila Oblasni sud na kom je kažnjena novčanom kaznom od 30.000 rubalja (oko 280 dolara) zbog povrede zakona o protestovanju, u Moskvi, 15. marta 2022.
Marina Ovsianikova razgovara sa novinarima nakon što je napustila Oblasni sud na kom je kažnjena novčanom kaznom od 30.000 rubalja (oko 280 dolara) zbog povrede zakona o protestovanju, u Moskvi, 15. marta 2022.

Ruska novinarka koja je osudila rat u Ukrajini tokom emitovanja vesti uživo na državnoj televiziji kažnjena je u utorak sa 30.000 rubalja (oko 280 dolara), saopštio je sud, nakon što je Kremlj okarakterisao njen čin protesta kao "huliganstvo".

Marina Ovsianikova, zaposlena na Kanalu jedan, proglašena je krivom za kršenje zakona o protestima, saopštio je sud. Nije još uvek jasno da li bi mogla da se suoči i sa drugim, ozbiljnijim optužbama, a njen advokat nije bio dostupan za komentar.

Ovsianikova je u ponedeljak uveče priredila nesvakidašnji čin protivljenja kada je istakla antiratni transparent iza leđa studijske prezenterke vesti na Kanalu jedan i uzvikivala slogane osuđujući rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Na transparentu, napisanom na engleskom i ruskom, stajalo je: "NE RATU! Zaustavite rat! Ne verujte propagandi! Ovde vas lažu!"

Državna televizija, koja prenosi narativ Kremlja u domove širom 11 ruskih vremenskih zona, prikazuje invaziju kao "specijalnu vojnu operaciju", koja se bavi humanitarnom krizom, oštećenjem gradova i sve većim brojem mrtvih.

Ovsjanikova je pozvala Ruse da ne budu podložni državnoj propagandi, što je poruka koju je pohvalio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali je ubrzo odbijena u Moskvi.

"Što se ove žene tiče, to je huliganstvo", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, opisujući Prvi kanal kao stub objektivnih i pravovremenih vesti.

Nakon saslušanja, Ovsianikova je rekla novinarima da je iscrpljena, da je ispitivana više od 14 sati, da joj nije bilo dozvoljeno da razgovara sa rođacima i da joj nije pružena pravna pomoć. Rekla je da mora da se odmori pre nego što bude dalje komentarisala.

Njen protest izazvao je strah među njenim simpatizerima da bi mogla biti krivično gonjena prema novom zakonu koji predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina.

Zakon usvojen osam dana nakon invazije na Ukrajinu čini nezakonitim javne akcije u cilju diskreditacije ruske vojske i zabranjuje širenje lažnih vesti ili "javno širenje namerno lažnih informacija" o upotrebi ruskih oružanih snaga.

Zvaničnici u Moskvi opisuju rusku ofanzivu na Ukrajinu kao specijalnu vojnu operaciju za razoružavanje zemlje i sprečavanje "genocida" nad onima koji govore ruski, što je opravdanje koje Ukrajina i Zapad odbacuju kao lažni izgovor za invaziju na demokratsku zemlju.

Na video snimku snimljenom pre akcije iskazivanja protesta, Ovsianikova je poimenično okrivila Putina i rekla: "Narednih 10 generacija naših potomaka neće oprati sramotu ovog bratoubilačkog rata".

Portparolka UN za ljudska prava Ravina Šamdasani pohvalila je "ovu veoma hrabru novinarku".

"Pozivamo vlasti da osiguraju da se ona ne suoči sa odmazdom zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja", rekla je ona na brifingu u Ženevi.

Skoro 15.000 ljudi privedeno je širom Rusije tokom antiratnih protesta od 24. februara, prema podacima koje vodi OVD-Info, nezavisna grupa za praćenje protesta.

Šamdasani je rekla da nije jasno koliko ih je ostalo u pritvoru. "Mi, nažalost, nemamo pristup onima koji su u pritvoru", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG