Linkovi

Makron nudi podršku demonstrantkinji sa ruske državne televizije


Demonstrantkinja, Marija Ovsjanikova, zaposlena na televiziji, privedena je posle protesta 14. marta 2022.
Demonstrantkinja, Marija Ovsjanikova, zaposlena na televiziji, privedena je posle protesta 14. marta 2022.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u utorak da će njegova zemlje ponuditi podršku Ruskinji koja je prekinula vesti na prvom kanalu ruske državne televizije da bi osudila rat u Ukrajini.

"Preduzimamo diplomatske korake da joj ponudimo pomoć, bilo kroz nanšu ambasadu ili na neki drugi način", rekao je Makron novinarima, i dodao da će to pitanje pokrenuti u svom sledećem telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Zaustavite rat. Ne ratu", čula se demonstrantinja kako viče dok je voditeljka nastavila da čita sa telepromptera. Demonstrantkinja, identifikovana kao Marija Ovsjanikova. Posle protesta je uhapšena i odvedena u policijsku stanicu u Moskvi.

Kremlj je kasnije njen čin nazvao oblikom "huliganstva".

Portparol Kremlja Dmitri Peskov hvalio je državi kanal kao stub objektivnog i pravovremenog informisanja.

"TV kanal i nadležni će istražiti ovaj događaj", rekao je reporterima.

Zvaničnici u Moskvi opisuju rusku ofanzivu u Ukrajini kao "specijalnu vojnu operaciju" da bi se zemlja razoružala i sprečio genocid nad govornicima ruskog jezika, što Ukrajina i Zapad odbacuju kao lažni izgovor za invaziju na jednu demokratsku zemlju.

Skoro 15.000 ljudi je privedeno u Rusiji tokom antiratnih protesta od 24. februara, prema podacima OVD-Info, nezavisne grupe za praćenje protesta.

Kancelarija UN za ljudska prava u utorak je apelovala na ruske vlasti da se postaraju da antiratna demonstrantkinja ne bude kažnjena zato što je primenila svoje pravo na slobodu govora, saopštila je u Ženevi portparolka Ravina Šamdasani.

XS
SM
MD
LG