Linkovi

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije doputovali vozom u Kijev


Poljski premijer Mareuz Moravecki (u sredini) i češki premijer Petr Fijala u Londonu, 8. mart 2022.
Poljski premijer Mareuz Moravecki (u sredini) i češki premijer Petr Fijala u Londonu, 8. mart 2022.

Premijeri Češke Republike, Poljske i Slovenije stigli su vozom u Kijev kako bi iskazali podršku Ukrajini. Oni su prvi strani lideri koji su posetili ukrajinsku prestonicu od početka ruske invazije prošlog meseca.

"Vaša poseta Kijevu u ovom teškom trenutku za Ukrajinu je snažan znak podrške i zaista to cenimo", objavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na internetu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, njegov češki kolega Petr Fijala i slovenački premijer Janez Janša razgovarali su sa ukrajinskim predsednikom, a treba da se sastanu i sa drugim ukrajinskim zvaničnincima. Susretima prisustvuje i zamenik poljskog premijera Jaroslav Kazinski, lider vladajuće partije Zakon i pravda.

"Naša je dužnost da budemo tamo gde se istorija stvara. Jer nije reč o nama, reč je o budućnosti naše dece koja zaslužuju da žive u svetu bez tiranije", rekao je pred put poljski premijer Moravjecki.

Fijala je rekao da je cilj da se "potvrdi nedvosmislena podrška cele EU suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine".

Rusija je izvršila vazdušne i raketne udare na Kijev u utorak, u kojima je ubijeno najmanje četvoro ljudi, saopštile su gradske vlasti.

U Kijevu je će od večeras u 8 po lokalnom vremenu stupiti na snagu policijski čas u trajanju od 35 sati, zbog bombardovanja.

U međuvremenu je saopšteno da je broj žrtava jučerašnjeg napada na jedan TV toranj u severnoj Ukrajini dostigao najmanje 19.

XS
SM
MD
LG