Linkovi

Zelenski: Ukrajina razume da vrata NATO sada nisu otvorena


ARHIVA: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
ARHIVA: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina razume da joj vrata za članstvo u NATO nisu otvorena i zato predlaže način da se zaštiti nezavisno od tog saveza, pod uslovom da dobije bezbednosne garancije, izjavio je u utorak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Dugoročni ukrajinski cilj je članstvo u NATO-u, čemu se Moskva protivi, ali se izjava Zelenskog tumači kao nagoveštaj mogućeg kompromisa, prenosi agencija Rojters.

"Ukrajina razume da još nema otvorena vrata da se pridruži NATO-u", rekao je Zelenski u novoj video poruci. "Ako ne možemo da uđemo kroz otvorena vrata, onda moramo da sarađujemo sa institucijama sa kojima možemo, koje će da nam pomognu, da nas zaštite, i koje pružaju odvojene garancije".

Mirovni pregovori ruske i ukrajinske delegacije preko video linka su nastavljeni u utorak posle pauze u ponedeljak.

Jedan od glavnih saradnika Zelenskog izjavio je da bi rat mogao da bude završen do maja, ili čak u narednih nekoliko nedelja, kako Rusiji "ponestaje novih vojnika."

"Sada smo na prekretnici", izjavio je Oleksij Arestovič rekao da očekuje mirovni sporazum u roku od nedelju ili dve, ili još jedan ruski pokušaj, sa novim pojačanjima, koji bi konflikt mogao da produži još mesec dana.

"Mislim da ćemo najkasnije u maju, početkom maja, imati mirovni sporazum, možda mnogo ranije, videćemo", rekao je Arestovič.

XS
SM
MD
LG