Linkovi

Snimatelj Foks njuza ubijen u Kijevu


Snimatelj Foks njuza Pjer Zakrževski sa kolegama izveštačima iz te kuće, na fotografiji koju je objavio Foks njuz posle njegove pogibije u Horenki, nedaleko od Kijeva, 15. marta 2022. (Foto: AP/Pierre Zakrzewski/Fox News)
Snimatelj Foks njuza Pjer Zakrževski sa kolegama izveštačima iz te kuće, na fotografiji koju je objavio Foks njuz posle njegove pogibije u Horenki, nedaleko od Kijeva, 15. marta 2022. (Foto: AP/Pierre Zakrzewski/Fox News)

Snimatelj veteran američke televizijske kuće Foks njuz Pjer Zakrževski poginuo je pošto je na njegovo vozilo u ponedeljak otvorena vatra u Horenki, u blizini Kijeva, u Ukrajini, saopštila je u utorak izvršna direktorka Foks njuz medija Suzan Skot.

Novinar Foks njuza Bendžamin Hol bio je sa Zakrževskim dok je pripremao materijal za vesti i takođe je povređen. Hol je i dalje hospitalizovan, rekla je Skot, prenosi ta kuća.

"Pjer je bio fotograf ratne zone koji je pokrivao skoro svaku međunarodnu priču za Foks njuz, od Iraka preko Avganistana do Sirije tokom svog dugog radnog veka sa nama", dodala je ona. "Njegova strast i talenat kao novinara bili su bez premca. Sa sedištem u Londonu, Pjer je radio u Ukrajini od februara".

"Njegov talenat je bio ogroman i nije bilo uloge u kojoj nije uskočio da pomogne na terenu - od fotografa preko inženjera, preko urednika do producenta — i sve je to radio pod ogromnim pritiskom sa ogromnom veštinom", rekla je Skot. "Bio je duboko posvećen stvaranju priče, a njegova hrabrost, profesionalizam i radna etika bili su poznati među novinarima u svim medijima. Bio je izuzetno popularan – svi u medijskoj industriji koji su pisali stranu priču su poznavali i poštovali Pjera".

Prošle godine je odigrao ključnu ulogu u izvlačenju saradnika iz Avganistana i njihovih porodica posle povlačenja SAD, rekla je Skot. U decembru na godišnjoj dodeli Spotlajt nagrada za zaposlene Foks njuza, Pjeru je dodeljena nagrada "kao priznanje za njegov neprocenjiv rad", dodala je ona.

"Pjer je bio konstanta u celom našem međunarodnom izveštavanju. Ja sam, kao i mnogi drugi, uvek osećao dodatnu sigurnost kada sam stigao na lice mesta i video ga sa kamerom u ruci“, rekao je u utorak predsednik Foks njuza i izvršni urednik Džej Volas. "Nasleđe njegovog pozitivnog duha, bezgranične energije i osećaja za priču će se nastaviti".

XS
SM
MD
LG