Linkovi

Ukrajini i Moldaviji dodeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji


Arhiva - Zastave Ukrajine i Evropske unije pred zdanjem Evropskog parlamenta (AP/Pascal Bastien)
Arhiva - Zastave Ukrajine i Evropske unije pred zdanjem Evropskog parlamenta (AP/Pascal Bastien)

Ukrajini je odobren status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Istovetna odluka doneta je i vezi sa prijavom njenog suseda Moldavije.

"Istorijski trenutak. Danas je ključni korak na vašem putu ka EU. Naša budućnost je zajednička”, objavio je na društvenoj mreži Tviter predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je objavio i da je prepoznata evropska perspektiva Gruzije za koju postoji spremnost odobravanja statusa kandidata - kada bude ispunila glavne prioritete.

Evropski lideri zvanično su prihvatili kandidatski status Ukrajine u trenutku ruske invazije – koja traje poslednja tri meseca i izazvala je masovna stradanja građana i znatna razaranja.

"Ukrajina će prevladati. Evropa će prevladati. Danas počinje dugo putovanje na koje krećemo zajedno", saopštio je Žozep Borelj - visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Lideri Evropske unije naglasili su, međutim, da će tom bloku biti potrebna revizija procesa donošenja odluka pre nego što se ponovo bude proširio - dok se od Ukrajine i Moldavije očekuje da sprovedu temeljne reforme na unutrašnjem planu.

„Uverena sam da će se napredovati najbrže moguće i neumorno raditi na primeni neophodnih reformi", izjavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odluku o dodeljivanju statusa kandidata toj zemlji označio je jedinstvenim i istorijskim trenutkom.

"Budućnost Ukrajine je u Evropskoj uniji", objavio je na društvenoj mreži Tviter.

Kako javlja agencija Rojters, uprkos tome što bi im moglo biti potrebno više od jedne decenije da se Ukrajina i Moldavija kvalikifuju za članstvo, odluka doneta na dvodnevnom samitu EU simboličan je korak koji signalizira nameru bloka da prihvati državenekadašnje članice Sovjetskog Saveza.

Taj potez, navodi Rojters, pokreće najambicioznije širenje Evropske unije otkako je prihvatila istočnoevropske države po okončanju Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG