Linkovi

Nova predsednica Mađarske osudila "Putinovu agresiju", putuje u Varšavu


Nova predsednika Mađarske, Katalin Novak, stiže na inauguracionu ceremoniju na Košut svkeru u Budimpešti, Mađarska, 14. maja 2022.
Nova predsednika Mađarske, Katalin Novak, stiže na inauguracionu ceremoniju na Košut svkeru u Budimpešti, Mađarska, 14. maja 2022.

BUDIMPEŠTA, 14. maja (Rojters) – Predsednica Mađarske Katalin Novak na ceremoniji inauguracije u subotu osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će je njen prvi put odvesti u Poljsku, u očiglednom gestu popravljanja odnosa sa Varšavom.

Odbijanje Mađarske da šalje pošiljke oružja susednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dve nacionalističke vlade dugogodišnji saveznici unutar EU.

Novak, bivša poslanica Fidesa i saveznica premijera Viktora Orbana, izabrana je na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika u martu, malo pre nego što je Orban odneo još jednu ubedljivu pobedu na izborima 3. aprila.

Prva žena predsednica Mađarske, Novak, bila je zamenica predsednika Fidesa i bila je ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi.

"U utorak, 17. maja, putujem u Varšavu da se sastanem sa predsednikom poljskog naroda. Gospodine predsedniče, dragi Andžej (Duda), hvala vam na prilici da razgovaramo kako dolikuje prijateljima", rekla je Novak u inauguracijskog govora.

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Kažemo večno 'ne' svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je ona.

Ona je rekla da se rat u Ukrajini "vodio i protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da je Mađarska zahtevala da se ratni zločini istraže i kazne.

Orban je takođe osudio napad Rusije na Ukrajinu, ali je izbegao lične kritike na račun predsednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama ruskoj energetici.

Zavisnost od ruske nafte u Bugarskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku sporazumu o embargu koji je Evropska komisija, izvršna vlast EU, predložila početkom maja kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG