Linkovi

EU planira faznu zabranu uvoza nafte iz Rusije, na meti sankcija i ruski patrijarh


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: AP-Kenzo Tribouillard, Pool)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: AP-Kenzo Tribouillard, Pool)

Evropska komisija predložila je u sredu uvođenje postepenog naftnog embarga Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, kao i uvođenje sankcija najvećim ruskim bankama i zabranu ruskih medija, u pokušaju da produbi izolaciju Moskve.

Plan bi, ako se s njim slože vlade EU, označio prekretnicu za najveći svetski trgovinski blok, koji zavisi od ruske energije i koji mora da pronađe alternativne izvore snabdevanja.

Evropska komisija takođe je predložila da se zamrzne imovina ruskog partijarha Kirila, prenela je agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog diplomatu.

Patrijarh je dodat na nacrt crne liste koja već obuhvata stotine vojnih oficira i biznismena bliskih Kremlju, a koje EU optužuje da podržavaju rat u Ukrajini.

Ruska invazija na Ukrajinu kopnom, morem i vazduhom 24. februara, obnovljena ruska ofanziva na istoku i užasne slike pokolja u ukrajinskim gradovima prevazišle su oklevanje u EU da se uvedu najoštrije sankcije do sada.

"Danas ćemo predložiti da se zabrani sva ruska nafta u Evropi", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen Evropskom parlamentu u Strazburu.

"Ovo će biti potpuna zabrana uvoza iz Rusije", rekla je ona uz aplauz u sali.

Mere komisije uključuju postepeno ukidanje isporuke ruske sirove nafte u roku od šest meseci i naftnih derivata do kraja 2022, rekla je fon der Lajen. Ona je obećala da će minimizirati uticaj na evropske ekonomije.

"Mi se bavimo našom zavisnošću od ruske nafte. I da budemo jasni, neće biti lako jer su neke zemlje članice snažno zavisne od ruske nafte, ali mi to jednostavno moramo da uradimo", rekla je ona.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin mora da plati cenu, visoku cenu za svoju brutalnu agresiju", rekla je fon der Lajen.

Međutim, mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao je da Budimpešta neće podržati zabranu uvoza ruske nafte.

Sijarto je na društvenim mrežama poručio da bi mađarske energetske zalihe "bile potpuno uništene" embargom zbog kojeg bi, kako je naveo, "bilo nemoguće za Mađarsku da nabavi naftu neophodnu za funkcionisanje ekonomije".

Predlozi EK moraju biti jednoglasno odobreni da bi stupili na snagu, a Sijarto je poručio da će Mađarska podržati šestu rundu sankcija samo ako se izuzme zabrana uvoza ruske nafte.

Pored nafte, najnovija runda sankcija pogodiće Sberbanku SBER.MM, najvećeg ruskog zajmodavca, kao i tri druge banke, dodajući je na nekoliko banaka koje su već isključene iz SVIFT sistema za razmenu poruka.

"Desviftujemo Sberbanku – daleko najveću rusku banku i dve druge velike banke. Time smo pogodili banke koje su sistemski kritične za ruski finansijski sistem i Putinovu sposobnost da uništava", rekla je fon der Lajen.

"Ovo će učvrstiti potpunu izolaciju ruskog finansijskog sektora od globalnog sistema", rekla je ona.

Fon der Lajen je rekla da će se više visokih ruskih vojnih zvaničnika suočiti sa zamrzavanjem sredstava u EU i zabranama putovanja, bez navođenja imena. "Nećete se provući s ovim", rekla je ona, misleći na Kremlj.

Predlozi komisije sada treba da idu na odobrenje 27 država članica. Diplomate su rekle da je verovatno da će Mađarskoj i Slovačkoj, koje su protiv embarga na rusku naftu, biti dat duži period da zaustave uvoz nafte pošto su one u velikoj meri zavisne od ruske energije.

Simon Taljapietra iz Brigelovog istraživačkog centra rekao je da je postepeni embargo EU na rusku naftu "rizičan".

"Kratkoročno gledano, to bi moglo ostaviti ruske prihode na visokom nivou, a istovremeno bi impliciralo negativne posledice po EU i globalnu ekonomiju u smislu viših cena", rekao je on. "Da ne pričam o rizicima odmazde na snabdevanje prirodnim gasom".

XS
SM
MD
LG