Linkovi

G7 dogovorio novu pomoć i oružje Ukrajini, Šolc razgovarao sa Putinom


Najviše diplomate G7 na sastanku u Nemačkoj (Foto: Marcus Brandt/pool photo via AP)
Najviše diplomate G7 na sastanku u Nemačkoj (Foto: Marcus Brandt/pool photo via AP)

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prvi put od kraja marta.

U fokusu 75-minutnog razgovora "bio je rat u Ukrajini i napori da se okonča", saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt. Šolc je, kako je naveo Hebeštrajt, tražio od Putina da što je pre moguće postigne sporazum sa Ukrajinom o prekidu vatre i da poboljša humanitarnu situaciju na terenu.

Nemački lider takođe je "jasno odbacio optužbe Kremlja da je nacizam rasprostranjen u Ukrajini", navedeno je iz nemačke vlade.

U delu razgovora o globalnoj situaciji sa snabdevanjem hranom, Šolc "je podsetio Putina da Rusija ima posebnu odgovornost" u vezi sa tim pitanjem, kao jedan od glavnih svetskih snabdevača, navodi se u saopštenju portparola nemačke vlade.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u petak da je njegova zemlja i dalje spremna za diplomatske razgovore sa Rusijom da se odblokiraju isporuke žitarica i postigne političko rešenje rata. Međutim, Kuleba je poručio da Ukrajina neće prihvatiti ultimatume iz Moskve.

"Spremni smo da razgovaramo, ali smo spremni za sadržajan razgovor zasnovan na obostranom poštovanju, a ne na ruskim ultimatumima", naglasio je Kuleba na marginama sastanka sa diplomatama iz G7 u Nemačkoj, i dodao da Kijev nije dobio "pozitivnu reakciju iz Rusije".

Kuleba je takođe pozvao zapadne zemlje da zaplene rusku imovinu da bi se finansirala obnova Ukrajine, što je podržao nemački ministar finansija Kristijan Lindener u intervjuu za Der Špigel.

Ministri spoljnih poslova G7 su na sastanaku u petak podržali slanje dodatne pomoći i oružja Kijevu, što je Nemačka ocenila "snažnim znakom jedinstva" da se produbi ruska globalna izolacija.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj najavio je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 500 miliona eura i naglasio da je uveren da će narednih dana biti postignut sporazum u EU o embargu na rusku naftu.

Britanska šefica diplomatije Liz Tras najavila je nove sankcije protiv finansijske mreže i užeg kruga ruskog predsednika, uključujući i njegovu bivšu suprugu Ljudmilu Očeretnaju, zatim olimpijsku gimnastičarku Alinu Kabaevu "koja navodno ima bliske lične odnose sa Putinom" i nekoliko biznismena koji su Putinovi rođaci.

Godišnji sastanak G7, koji će trajati do subote, okupio je najviše diplomate iz SAD, Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana i EU u starom dvorcu u nemačkom letovalištu na Baltičkom moru Vajsenhaus.

Održava se posle obećanja lidera G7 prošle nedelje da će zabraniti ili fazno ukinuti kupovinu ruske nafte. Na sastanku, kojem prisustvuju i Kuleba i šef diplomatije Moldavije, biće reči i o problemima u snabdevanju hranom i strahovanjima da bi rat u Ukrajini mogao da se prelije na Moldaviju.

XS
SM
MD
LG