Linkovi

Orban: Mađarska ne može da podrži embargo na naftu, EK joj izlazi u susret


Arhiva - Premijer Mađarske Viktor Orban
Arhiva - Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarska ne može da podrži novi paket sankcija Evropske unije, koji uključuje embargo na uvoz nafte, u sadašnjem obliku, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da bi trenutni predlog Evropske komisije o zabrani uvoza ruske nafte predstavljao "atomsku bombu" bačenu na mađarsku ekonomiju, dodajući da je Mađarska spremna da pregovara ako vidi novi predlog koji bi zadovoljio mađarske interese.

Evropska komisija menja predlog

Evropska komisija izmenila je predlog za embargo na rusku naftu kako bi se produžio period pre nego što stupi na snagu za Mađarsku, Slovačku i Češku Republiku, izjavila su u petak dva izvora Rojtersu.

Prema izmenjenom predlogu, Mađarska i Slovačka će nastaviti da kupuju rusku naftu iz naftovoda do kraja 2024. godine, dok bi Češka mogla da nastavi do juna 2024. pod uslovom da ranije ne dobija naftu naftovodom iz južne Evrope, rekli su izvori.

Izvršna vlast Evropske unije predložila je u sredu do sada najteži paket sankcija Moskvi za njen rat u Ukrajini, ali nekoliko zemalja zabrinutih zbog uticaja prekida uvoza nafte iz Rusije stalo je na putu dogovora.

Nekoliko istočnih zemalja EU zabrinuto je da im zaustavljanje neće dati dovoljno vremena da se prilagode, iako su diplomate rekle da će Mađarskoj i Slovačkoj biti dat rok do kraja 2023.

Orban je rekao državnom radiju da će Mađarskoj biti potrebno pet godina i da će napraviti ogromne investicije u svoje rafinerije i naftovode kako bi mogla da transformiše svoj sadašnji sistem koji se oslanja oko 65 odsto na rusku naftu.

"Znamo tačno šta nam je potrebno, pre svega nam je potrebno pet godina da se ceo ovaj proces završi... 1-1,5 godina nije dovoljno ni za šta", rekao je Orban i dodao da će Mađarskoj biti potrebna i velika ulaganja u rafinerije i sistem transporta koji omogućava uvoz neruske nafte.

Orban se zapitao da li je pametno ulagati u tolike razmere za rezultat za četiri do pet godina, budući da se rat u Ukrajini dešava sada.

Rekao je da Mađarska čeka da vidi novi predlog Komisije.

"Ne želim da se konfrontiam sa EU, već da sarađujemo.... ali to je moguće samo ako uzmu u obzir naše interese".

Orban je takođe rekao da Mađarska neće podržati stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavne crkve koji je saveznik Kremlja, patrijarha Kirila, jer je to "pitanje verske slobode".

On je ponovio stav Mađarske da ne šalje nikakvo oružje u susednu Ukrajinu jer bi te pošiljke postale mete ruskih napada u oblasti iza granice u zapadnoj Ukrajini gde žive etnički Mađari, rekao je on.

XS
SM
MD
LG