Linkovi

Koliko EU zavisi od ruske nafte?


ARHIVA - Deo naftovoda "Družba" i Belorusiji (Foto: AP/Sergei Grits)
ARHIVA - Deo naftovoda "Družba" i Belorusiji (Foto: AP/Sergei Grits)

Evropska komisija u sredu je predložila šesti paket sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, uključujući i zabranu uvoza ruske sirove nafte za 6 meseci. Međutim, Evropska unija suočava se sa preprekama u okončanju zavisnosti od uvoza energenata iz Rusije, prenosi agencija Rojters.

Koliko ruske nafte EU uvozi?

Evropa je destinacija za gotovo polovinu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), organizacije sa sedištem u Parizu u kojoj je 31. uglavnom industrijalizovana zemlja i veći deo EU.

To znači 2,2 miliona barela sirove nafte i 1,2 miliona barela naftnih derivata dnevno.

Rusija je najveći snabdevač Evrope naftom, a u 2020. godini isporučila je nešto više od četvrtine uvoza tog energenta u EU, pokazuju podaci Eurostata, biroa za statistiku unije.

Koje članice EU uvoze najviše nafte iz Rusije?

Nemačka je najveći kupac ruske nafte u EU - 555.000 barela dnevno ili 34 odsto ukupnog uvoza u 2021. godini, pokazuju podaci IEA.

Poljska, sused Rusije, 2021. godine je uvozila 300.000 barela ruske naftne dnevno ili 63 procenta. Nemačka i Poljska su na severnoj ruti naftovoda "Družba", glavne tranzitne rute za izvoz ruske nafte u Evropu.

U novembru, Holandija je uvezla 748.000 barela dnevno, ili 23 odsto ukupnog uvoza, mada je Nemačka tog meseca uvezla više, i zemlja više izvozi nego što troši veći dio goriva iz ogromne naftne rafinerije u Roterdamu.

Koje članice EU najviše zavise od ruske nafte?

Zemlje na južnoj ruti naftovoda"Družba", koji prolazi kroz Ukrajinu i Belorusiju, posebno su zavisne od uvoza ruske nafte.

Prema podacima IEA, Slovačka je 2021. godine iz Rusije uvezla 105.000 barela dnevno ili 96 odsto svog uvoza, Mađarska 70.000 barela ili 58 procenata, a Češka 68.000 ili polovinu ukupnog uvoza.

Zbog blizine, Litvanija zavisi od Rusije za 83 odsto uvoza, ili 185.000 barela, posle čega sledi Finska sa 80 odsto i 185.000 barela dnevno.

Bugarska je takođe gotovo u potpunosti zavisna od ruskih zaliha gasa iz Gasproma, a jedina rafinerija u toj zemlji je u vlasništvu ruskog Lukoila, koji isporučuje više od 60 odsto benzina.

XS
SM
MD
LG