Linkovi

EU optužila Rusiju za "ucenu" posle obustave isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj


ARHIVA - Merač pritiska u cevi gasovoda
ARHIVA - Merač pritiska u cevi gasovoda

Rusija je u sredu obustavila isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj zbog toga što su odbile da plaćaju u rubljama, i tako se direktno ustremila na evropsku privredu, u okviru do sada najteže odmazde na međunarodne sankcije zbog rata u Ukrajini.

Evropski lideri taj korak proglasili "ucenom". Prethodno su se evropske zemlje pridružile Sjedinjenim Državama u povećanju isporuke oružja kako bi pomogle Ukrajini da se odbrani od novog ruskog napada na istoku.

Ukrajina je u sredu objavila da su ruske trupe osvojile nekoliko tamošnjih sela. Rusija je saopštila da su se brojne eksplozije dogodile na njenoj strani granice, uključujući požar u skladištu oružja, koji je Kijev nazvao "karmom".

Ministarstvo: Srbija ima dovoljno gasa

Na sednici u sredu Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima rečeno je da prestanak isporuke gasa Bugarskoj ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta tim energentom, koje se odvija nesmetano, da su količine gasa dovoljne za potrebe svih potrošača, kao i da se ostatak utiskuje u skladište gasa u Banatskom Dvoru, prenosi FoNet saopštenje Ministarstva energetike.

Kaže se i da su povećane rezerve nafte i naftnih derivata, kao i da nema nikakvih ograničenja u snabdevanju tržišta, a predstavnici Elektromreže Srbije i Elektrodistribucije Srbije naveli su da ne postoje problemi u stabilnosti sistema i da se remonti obavljaju po planu.

Moskva kaže da je isključenje gasa ima za cilj nametanje njenog zahteva za plaćanjem u rubljama, potrebnog da bi zaštitila svoju ekonomiju od sankcija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija pouzdan snabdevač energijom i negirao je da se bavi ucenama.

Gazprom, ruski monopolista za izvoz gasa, naveo je u saopštenju da je "potpuno obustavio isporuke gasa Bulgargazu i PGNiG PGN.VA zbog izostanka plaćanja u rubljama", misleći na poljsku i bugarsku gasnu kompaniju.

"Osnovni pravni principi su slomljeni, prekršeni", rekao je poljski predsednik Andžej Duda."Biće preduzeti odgovarajući pravni koraci i biće odgovarajuće nadoknade od Gasproma za kršenje odredbi ugovora".

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je: "Jasno je da se u ovom trenutku prirodni gas više koristi kao političko i ekonomsko oružje u aktuelnom ratu".

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je prošlog meseca da kupci iz "neprijateljskih" zemalja plaćaju gas u rubljama ili da im se isključe. Evropska unija kaže da se time krše ugovori koji su zahtevali plaćanje u evrima.

"Najava Gasproma da jednostrano zaustavlja isporuku gasa kupcima u Evropi je još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Nemačka: Nema signala o obustavi isporuke gasa

Nema signala da će Rusija prestati da isporučuje gas Nemačkoj, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner u sredu. Lindner je rekao da će se Nemačka sledeće godine vratiti na ustavno pravilo kočnice duga, koje ograničava novo zaduživanje na mali deo ekonomske proizvodnje.

"Ovo je neopravdano i neprihvatljivo", rekla je.

Poljska i Bugarska su i bivši sovjetski sateliti Moskve koji su se od tada pridružili EU i NATO-u. Poljska je bila jedan od najglasnijih protivnika Kremlja tokom rata. Bugarska već dugo ima toplije odnose sa Rusijom, ali premijer Kiril Petkov, borac za borbu protiv korupcije koji je preuzeo dužnost prošle godine, oštro je osudio invaziju na Ukrajinu.

Petkov je u sredu trebalo da otputuje u Kijev, poslednji evropski lider koji će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Rupa u sankcijama"

Poljska dobija svoj ruski gas preko gasovoda Jamal-Evropa sa ogromnih ruskih gasnih polja na dalekom severu Arktika, koja se nastavlja na zapad za snabdevanje Nemačke i drugih evropskih zemalja. Bugarska se snabdeva cevima preko Turske.

Snabdevanje iz Gazproma GAZP.MM pokriva oko 50 odsto potrošnje Poljske i oko 90 odsto Bugarske. Poljska je saopštila da ne treba da crpi rezerve i da je njeno skladište gasa popunjeno 76 odsto. Bugarska je saopštila da je u pregovorima da pokuša da uveze tečni prirodni gas preko Turske i Grčke.

Druge evropske zemlje, uključujući Nemačku, najvećeg kupca ruskog gasa, nisu prijavile smanjenje. Peskov, portparol Kremlja, odbio je da kaže koliko je zemalja pristalo da plati u rubljama.

Ruski izvoz energije se do sada nastavio uglavnom neometano od početka rata, što je daleko najveća rupa u sankcijama koje su inače odsekle Moskvu od većeg dela njene trgovine sa Zapadom.

Kijev je dugo pozivao Evropu da prestane da finansira ratne napore Moskve tako što će prekinuti uvoz koji Rusiji donosi stotine miliona dolara dnevno.

Nemačka je ove nedelje saopštila da se nada da će prestati da uvozi rusku naftu za nekoliko dana. Ali odvikavanje Evrope od jeftinog i bogatog ruskog prirodnog gasa, koji greje njene domove, snabdeva fabrike pogonskim gorivom i proizvodi električnu energiju, bila bi daleko remetilačka perspektiva.

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija "počinje ucenu Evrope gasom".

"Karma je okrutna"

Otkako su ruske invazione snage odbačene sa periferije Kijeva prošlog meseca, Moskva je preusmerila svoju operaciju na istočnu Ukrajinu, započevši novu ofanzivu iz nekoliko pravaca kako bi u potpunosti zauzela dve pokrajine poznate kao oblast Donbas.

Ukrajinski generalštab je priznao da je Rusija ostvarila napredak na istoku, zauzevši grad Zavodi i neke periferije grada Velika Komišvaha na jednom frontu, kao i naselja Zarično i Novoštokovske u Donjeckoj oblasti.

Eksplozije su se čule rano u sredu u tri ruske pokrajine koje se graniče sa Ukrajinom, saopštile su vlasti, a zapaljeno je skladište municije u ruskoj pokrajini Belgorod. Regionalni guverner je rekao da je požar u blizini sela Stara Nelidovka ugašen.

Rusija je ovog meseca optužila Ukrajinu da je helikopterima napala skladište goriva u Belgorodu i otvorila vatru na nekoliko sela u pokrajini. Ove nedelje je izbio i požar na skladištu goriva u obližnjem Brjansku.

Kijev nije potvrdio odgovornost za takve incidente, ali ih je opisao kao osvetu. "Karma je surova stvar", napisao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak na društvenim mrežama.

Pomoćnik gradonačelnika razrušenog lučkog grada Mariupolja rekao je da su ruske snage obnovile napade na čeličanu Azovstal, gde se nalaze borci i neki civili. Nisu postignuti dogovori o pokušaju evakuacije civila iz Mariupolja u sredu.

Zabrinutost je porasla poslednjih dana zbog mogućnosti da se sukob proširi na susednu Moldaviju, gde proruski separatisti okrivljuju Ukrajinu za prijavljene napade ove nedelje u regionu koji su od 1990-ih okupirale ruske trupe. Kijev to poriče.

Separatisti su izvestili da su u sredu pucali preko granice iz Ukrajine u blizini skladišta oružja. Moldavska prozapadna vlada okrivila je snage unutar separatističkog regiona za napade koji imaju za cilj izazivanje sukoba.

Invazija na Ukrajinu ostavila je hiljade mrtvih ili povređenih, gradove pretvorila u ruševine i primorala više od 5 miliona ljudi da pobegnu u inostranstvo.

Moskva tvrdi da vodi "specijalnu vojnu operaciju" da bi razoružala Ukrajinu i porazila fašiste. Ukrajina i Zapad kažu da su optužbe za fašizam neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

XS
SM
MD
LG