Linkovi

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila svih 36 dronova u napadu


Eksplozija bespilotne etelice na nebu iznad grada tokom ruskog napada, u Kijevu, Ukrajina, 25. maja 2023.
Eksplozija bespilotne etelice na nebu iznad grada tokom ruskog napada, u Kijevu, Ukrajina, 25. maja 2023.

Ukrajina je u četvrtak saopštila da su njene snage oborile 36 dronova iranske proizvodnje Šahed koje je Rusija koristila za napad na područja u zapadnoj Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su ruske snage "verovatno imale cilj da napadnu kritičnu infrastrukturu i vojne objekte".

Rusija je u više navrata koristila vazdušne napade, uključujući napade dronovima "samoubicama" na mete kako bi se oštetile infrastrukturne lokacije u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Telegramu da to "nije laka noć".

"Nastavljajući da teroriše Ukrajinu, neprijatelj je upotrebio 36 Šaheda. Ni jedan od njih nije stigao do cilja. Hvala našim snagama protivvazdušne odbrane na stopostotnom rezultatu", rekao je Zelenski.

Na Krimu, guverner koga je imenovala Rusija, rekao je u četvrtak da je protivvazdušna odbrana oborila šest dronova tokom noći.

Sergej Aksjonov je na Telegramu rekao da nema poginulih ili povređenih.

Borbe za Bahmut

Šef ruske Vagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin rekao je u video-snimku objavljenom u četvrtak da su njegove snage počele da se povlače iz ukrajinskog grada Bahmuta.

Prigožin je rekao da ruska vojska dolazi da zameni snage Vagnera i da će njegove jedinice završiti povlačenje do 1. juna.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je Prigožin rekao da je u dugoj bici za Bahmut poginulo 20.000 njegovih boraca.

Prigožin je rekao da su oko polovine ubijenih bili ruski osuđenici kojima je obećana sloboda od kazne za krivična dela ako se šest meseci bore u Ukrajini. Ali plaćenici su često slati na front sa oskudnom obukom i često su ubrzo ubijani u žestokim borbama sa bolje obučenim ukrajinskim trupama.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da je Prigožinova procena žrtava u skladu sa njihovom procenom da se povećanje ruskih gubitaka ubrzalo.

Rusija je proteklih dana tvrdila da je zauzela Bahmut, dok ukrajinski zvaničnici kažu da nisu odustali od borbe za grad i pokušavaju da ga opkole.

Sporazum o raspoređivanje ruskih nuklearnih raketa u Belorusiji

Rusija i Belorusija potpisale su u četvrtak sporazum o formalizovanju raspoređivanja ruskih taktičkih nuklearnih projektila na beloruskoj teritoriji, što je korak za koji je Moskva navela da je vođen rastućim tenzijama sa Zapadom.

"U kontekstu izuzetno oštre eskalacije pretnji na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, doneta je odluka da se preduzmu kontramere u vojno-nuklearnoj sferi", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, preneo je Rojters vest ruske agencija TASS.

Raspoređivanje raketa prvi je najavio predsednik Vladimir Putin u martu. Otkako je prošle godine izvršio invaziju na Ukrajinu, Putin je više puta ponavljao da bi Rusija bila spremna da upotrebi nuklearno oružje ako bude potrebno da odbrani svoj "teritorijalni integritet".

NATO je tada sapštio da ne vidi potrebu za prilagođavanjem sopstvenog nuklearnog stava, iako je rekao da je Putinova nuklearna retorika "opasna i neodgovorna". Ukrajina je saopštila da je Moskva "uzela za taoca" svog saveznika Belorusiju.

Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i sve odluke o njegovoj upotrebi, rekao je Šojgu.

TASS je naveo da je Šojgu rekao i da su rakete Iskander-M, koje mogu da nose konvencionalne ili nuklearne bojeve glave, predate beloruskim oružanim snagama, a neki avioni Su-25 su konvertovani za moguću upotrebu nuklearnog oružja.

"Beloruski vojnici su prošli neophodnu obuku u ruskim centrima za obuku", rekao je Šojgu.

On je dodao da sporazumi potpisani sa njegovim beloruskim kolegom pokrivaju proceduru za uspostavljanje "posebnog skladišta nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji".

Taktičko nuklearno oružje se odnosi na oružje nižeg učinka dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, za razliku od strateškog sposobnog da zbriše čitave gradove. Rusija nije otkrila koliko ima taktičkog nuklearnog oružja.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa, Rojtersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG