Linkovi

Prigožin: Vagner izgubio više od 20.000 boraca u bici za Bahmut


Ukrajinski vojnici na položajima u okolini grada Bahmuta (Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS)

Jevgenij Prigožin, vlasnik ruske plaćeničke vojske Vagner, izjavio je da je ta formacija izgubila više od 20.000 boraca u bici za grad Bahmut.

Ukrajina: Nastavak teških borbi za Bahmut

Ukrajinski generalštab saopštio je da se, kako ih je označio, teške borbe nastavljaju u Bahmutu - nekoliko dana pošto je Rusija saopštila da je zauzela taj grad.

Šef ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski objavio je da se nastavlja odbrambena operacija u Bahmutu i da su ostvareni uspesi na periferiji grada – bez navođenja više detalja. Ukrajinski zvaničnici insistiraju da bitka za Bakhmut nije gotova.

Jevhen Meževikin, komandant ukrajinskih snaga u Bahmutu, rekao je agenciji AP da postoji plan potiskivanja Rusa sa svih okupiranih teritorija.

Sada nije potrebno da se borimo u Bahmutu, već da ga opkolimo i blokiramo ga. Nakon toga ćemo ga očistiti. To trenutno radimo”, rekao je Meževikin.

U razgovoru sa prokremaljskim publicistom je izneo i podatak da je skoro dvadeset odsto od 50.000 ruskih osuđenika preminulo na istoku Ukrajine.

Te brojke, izveštava agencija Asošijeted pres, suprotne su zvaničnim tvrdnjama Moskve da je izgubila nešto više od 6.000 vojnika tokom invazije na Ukrajinu.

Takođe, veća je od zvanične procene sovjetskih gubitaka u ratu u Afganistanu od 1979-1989. koja je iznosila 15.000 ljudi.

Bela kuća je u februaru 2023. objavila da je Vagner pretrpeo više od 30.000 žrtava u Ukrajini.

Tada je izneta i procena da su 90 odsto ubijenih pripadnika Vagner grupe u Ukrajini od decembra bili osuđenici.

Ukrajinske vlasti nisu saopštile koliko je vojnika stradalo u ruskoj invaziji pokrenutoj februara 2022.

Prigožin je priznao i da su ruske snage ubijale civile tokom sukoba u Ukrajini – što je Moskva više puta oštro negirala.

Cilj ruske demilitarizacije Ukrajine se izjalovio jer je vojska Ukrajine osnažena snadbevanjem oružjem i obukom koju su omogućili zapadni saveznici Kijeva”, izjavio je on.

Prigožin, koji gaji bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ranije je iznosio tvrdnje koje nije bilo moguće proveriti – od kojih je neke kasnije povlačio.

Agencija AP izveštava da analitičari veruju da su u devetomesečnim borbama u Bahmutu poginule desetine hiljada vojnika. Među njima su i osuđenici koji, kako navode analitičari, nisu bili dovoljno obučeni pre nego što su poslati na front.

Tokom maja Prigožinovi predstavnici za medije objavili su snimak koji ga prikazuje kako viče pokazujući na tridesetak 30 uniformisanih tela koja leže na tlu – ukazujući da se radi o Vagnerovim borcima poginulim tokom jednog dana.

Tvrdio je da rusko Ministarstvo odbrane njegovim borcima ne dostavlja municiju i zapretio da će odustati od borbe za Bahmut.

Prigožin je ocenio da je moguće da ukrajinska kontraofanziva bude pokrenuta u narednim nedeljama kojom bi ruske snage mogle biti potisnute iz južne i istočne Ukrajine, kao anektiranog ukrajinskog poluostrva Krim.

Prema pesimističnom scenariju ukrajinska strana bi nastavila da dobija projektile, pripremale bi trupe - naravno da će nastaviti ofanzivu i pokušati da izvrše kontranapad. Napašće Krim, pokušaće da unište Krimski most i prekinu naše linije snabdevanja. Zato je potrebno da se pripremimo za težak rat”, rekao je Prigožin.

Vagner grupa i regrutacija u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Aktivnosti Vagner grupe dospele su centar pažnje svetske javnosti posle ruske invazije na Ukrajinu. Njeni pokušaji da regrutuje plaćenike, između ostalog i u Srbiji, zabrinuli su Sjedinjene Države.

Ta zemlja je u januaru 2023. rusku plaćeničku kompaniju označila transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za, kako je saopšteno, rašireno kršenje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG