Linkovi

Rusija tvrdi da je odbila napad "ukrajinskih nacionalista" na granici


Belgorod je pogranična oblast u Rusiji koja se nalazi na granici sa Ukrajinom
Belgorod je pogranična oblast u Rusiji koja se nalazi na granici sa Ukrajinom

KIJEV - Ruska vojska je saopštila da je likvidirala ekstremiste koji su prethodnog dana oklopnim vozilima ušli u region na ruskoj strani granice, i da je ubijeno više od 70 "ukrajinskih nacionalista", a ostatak je potisnut nazad u Ukrajinu.

U incidentu koji je, po svemu sudeći, najveći upad ukrajinskih snaga na rusku teritoriju od početka rata pre 15 meseci, dve naoružane antiruske grupe, u kojima su navodno angažovani Rusi iz inostranstva, izvršile su napad u regionu Belgorod.

Rusko ministarstvo odbrane, koje je za napad okrivilo ukrajinske vlasti, saopštilo je da su ruske snage opkolile neprijateljske borce i porazile ih "vazdušim udarima, artiljerskom vatrom i aktivnim reagovanjem vojnih jedinica na granici", kao i da su uništili četiri oklopna vozila i pet kamioneta.

"Ostaci nacionalista su potisnuti na ukrajinsku teritoriju gde su gađani dok nisu potpuno eliminisani", dodaje se u saopštenju ministarstva odbrane u Moskvi.

Regionalni guverner Belgoroda izjavio je da je jedan civil ubijen od strane "ukrajinskih oružanih snaga." Agencija Rojters nije mogla da proveri te navode.

Jedna od dve grupe uključene u sukobe - Korpus ruskih volontera (RVC) - objavila je na društvenim mrežama: "Jednog dana ćemo doći i ostati."

Kijev je rekao da pažljivo prati situaciju, ali da „nema nikakve veze sa njom“, isti stav koji je zauzeo u martu kada je jedna od dve grupe – za koju Moskva tvrdi da je grupa ekstremno desnih ruskih ekstremista kojima upravljaju ukrajinske obaveštajne agencije - izvršila upad u drugu pograničnu oblast.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, rekao je da je jedna starija žena preminula tokom evakuacije, a dve osobe se nalaze u bolnici zbog povreda.

Dve grupe koje su preuzele odgovornost za upad u Belgorod su Legija slobode Rusije - ruska milicija sa sedištem u Ukrajini, koju predvodi ruski opozicionar Ilja Ponomarev, i Ruski dobrovoljački korpus koji je osnovao ruski nacionalista Denis Kapustin sa sedištem u Ukrajini. Dve organizacije su se udružile 17. maja.

Borbe u Belgorodu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je jedan od razloga zašto Rusija sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, da osigura da se takvi incidenti ne ponove.

„Ovo još jednom potvrđuje da ukrajinski militanti nastavljaju svoje aktivnosti protiv naše zemlje. To od nas zahteva veliki napor i ti napori se nastavljaju".

Upitan o izveštajima da su napadači bili etnički Rusi, a ne etnički Ukrajinci, Peskov je rekao: „Oni su ukrajinski borci iz Ukrajine. U Ukrajini živi mnogo etničkih Rusa. Ali oni su i dalje ukrajinski militanti".

Ruski istražitelji su ranije saopštili da su napadači otvorili vatru iz minobacača i artiljerije na stambene i administrativne zgrade i civilnu infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG