Linkovi

Ukrajina tvrdi da Rusija gađa oblasti oko Crnog mora


Vatrogasci gase požar u ostacima stambene zgrade unštene u ruskom raketnom napadu u naselju Zatoka, u regionu Odese, Ukrajina, 26. jula 2022. (Foto: Reuters/Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout)
Vatrogasci gase požar u ostacima stambene zgrade unštene u ruskom raketnom napadu u naselju Zatoka, u regionu Odese, Ukrajina, 26. jula 2022. (Foto: Reuters/Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout)

Ukrajinska vojska je prijavila da su ruski projektili u utorak pogodili područja ukrajinske obale Crnog mora.

U napadima je pogođeno više lokacija, uključujući oblast Odese i lučku infrastrukturu u gradu Mikolajevu.

Novi udari su se desili nekoliko dana nakon što je ruski raketni napad na Odesu pokrenuo pitanja o sporazumu o obnavljanju ukrajinskog izvoza iz Odese i dve druge ukrajinske luke.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da ruske snage verovatno doživljavaju protivbrodske rakete kao ključnu pretnju i onu koja ih sprečava da pokušaju da zauzmu Odesu koristeći svoju crnomorsku flotu.

"Rusija će nastaviti da daje prioritet naporima da se degradira i uništi ukrajinska protivbrodska sposobnost. Međutim, procesi ruskog ciljanja su vrlo verovatno rutinski potkopani zastarelim obaveštajnim podacima, lošim planiranjem i pristupom operacijama odozgo nadole", saopštilo je britansko ministarstvo.

Ujedinjene nacije su u ponedeljak saopštile da bi izvoz žitarica iz Ukrajine trebalo da počne ponovo za nekoliko dana.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da rade na tome da se izvoz žitarica ponovo pokrene nakon sporazuma koji su Ukrajina i Rusija potpisale u petak. Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da će izvoz žitarica početi u sredu, navodi kijevski Indipendent.

Izvoz žitarica će se vršiti iz Odese i dve druge crnomorske luke, Černomorsk i Južni, rekao je portparol UN Farhan Hak.

"Želimo da budemo sigurni da su svi uslovi ispravni za bezbedno putovanje brodova", dodao je on.

"Sve što nije srazmerno tome, naravno, nije od pomoći za uspeh ove inicijative", rekao je Hak dok je ponovio osudu generalnog sekretara Antonija Gutereša upućenu Rusiji zbog pokretanja subotnjeg raketnog napada na Odesu.

Rusija je u ponedeljak saopštila da njeni raketni udari na vojna postrojenja u Odesi ne bi trebalo da utiču na sporazum o nastavku izvoza žitarica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se udari "ni na koji način ne odnose na infrastrukturu koja se koristi za izvoz žitarica".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je: "

Nema ničega u obavezama (oko izvoza žita) koje je Rusija potpisala u Istanbulu što bi nam zabranilo da nastavimo našu specijalnu vojnu operaciju, uništavajući vojnu infrastrukturu i druge vojne ciljeve".

Ujedinjene nacije i Turska pomogle su da se postigne sporazum, koji poziva rusku flotu u Crnom moru da omogući bezbedan prolaz kroz oblasti koje je Rusija blokirala otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da Turska očekuje da se Rusija i Ukrajina pridržavaju sporazuma.

Erdogan je za državnu televiziju TRT Haber rekao: "Očekujemo od njih da priznaju ugovore koje su potpisali i da postupaju u skladu sa odgovornostima koje su preuzeli", navodi novinska agencija Rojters.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da napad dovodi u sumnju namere Rusije da sledi sporazum.

"Pomno ćemo pratiti ovo da vidimo da li Rusija ispunjava svoje obaveze prema ovom aranžmanu, jer ovaj napad baca ozbiljnu sumnju na kredibilitet Rusije", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost u saopštenju.

Pošto je region Odese na udaru, UNICEF je saopštio da je isporučio 27 teretnih kamiona sa potrepštinama za spasavanje za 50.000 dece koja žive na jugu Ukrajine. Zalihe uključuju opremu za prečišćavanje vode i sanitarne i higijenske potrepštine za sprečavanje bolesti usled nedostatka čiste vode i sanitarnih uslova.

Gasprom

Ruski gigant prirodnog gasa Gasprom podigao je ekonomske i političke tenzije tokom rata najavljujući u ponedeljak da će ponovo smanjiti isporuke Evropi. Kompanija je saopštila da će smanjiti protok gasa kroz gasovod Severni tok 1, koji povezuje Rusiju sa Nemačkom, na 20 odsto kapaciteta.

Taj potez je izazvao strahove da Rusija pokušava da izvrši pritisak na Evropu zbog njene podrške Ukrajini.

FILE - The logo of Gazprom company is seen on the facade of a business center in St. Petersburg, Russia, March 31, 2022.
FILE - The logo of Gazprom company is seen on the facade of a business center in St. Petersburg, Russia, March 31, 2022.

Rusija je rekla da je ta akcija preduzeta iz mehaničkih razloga, dok je Nemačka rekla da ne vidi tehnički razlog za smanjenje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video obraćanju u ponedeljak da Rusija koristi ograničenja gasa da nanese "teror" u Evropi i pozvao je da sledeći paket sankcija Evropske unije protiv Moskve bude "značajno jači".

"Sve ovo radi Rusija namerno da bi što je moguće teže Evropljanima otežala pripreme za zimu", rekao je on.

Deportacije

Američki obaveštajci su zaključili da Rusija "gotovo sigurno koristi takozvane operacije filtriranja za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju".

Rusija koristi takve operacije da privremeno privede i pregleda Ukrajince kako bi identifikovala svakog ko se smatra pretnjom Moskvi, navodi se u dopisu američke Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) objavljenom u petak na veb stranici agencije.

ODNI saopštava da se Ukrajinci često suočavaju sa jednom od tri sudbine nakon što prođu filtraciju.

Onima koji se smatraju "nepretećim" Rusiji može biti dozvoljeno da ostanu u Ukrajini uz određena ograničenja. Oni za koje se smatra da su "manje preteći, ali i dalje potencijalno otporni na rusku okupaciju" suočavaju se sa prisilnom deportacijom u Rusiju.

A Ukrajinci za koje se utvrdi da su najopasniji po Rusiju, uključujući sve one koji su povezani sa vojskom, "verovatno su zatvoreni u zatvorima u istočnoj Ukrajini i Rusiji, iako se malo zna o njihovoj sudbini", navodi se u dopisu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, AFP i Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG