Linkovi

Bajden ukinuo tarife na solarne panele iz Azije, aktivirao odbrambeni zakon


ARHIVA - Džo Bajden u obilasku Inicijative za obnovljivu energiju u oblasti Plimuta (PAREI), neprofitne organizacije iz Nju Hempšira, 4. juna 2019. godine (Foto: Reuters/Brian Snyder)
ARHIVA - Džo Bajden u obilasku Inicijative za obnovljivu energiju u oblasti Plimuta (PAREI), neprofitne organizacije iz Nju Hempšira, 4. juna 2019. godine (Foto: Reuters/Brian Snyder)

Predsednik SAD Džo Bajden ukinuo je tarife na solarne panele iz četiri zemlje jugoistočne Azije na dve godine i pozvao se na Zakon o odbrambenoj proizvodnji da bi podstakao pravljenje solarnih panela u Americi, saopštila je Bela kuća, potvrđujući raniji izveštaj Rojtersa.

Izuzeće od tarifa odnosi se na panele iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama i služiće kao „most“ dok se proizvodnja u SAD povećava, navela je Bela kuća.

Vrednost akcija u solarnim kompanijama porasla je pošto je Rojters ranije objavio da će Bajden izdati proglas kojim se osigurava da se paneli, koji čine oko 80 odsto američkog uvoza, ne suoče sa tarifama i do 250 odsto, koje bi bile naplaćene retroaktivno u okviru istrage Sekretarijata za ekonomiju.

Bajdenov potez je odgovor na strahovanja od zaustavljanja solarnih projekata širom zemlje i uticaja toga na borbu protiv klimatskih promena, a sve u vezi sa istragom o tome da li je uvoz solarnih panela iz četiri zemlje zaobilazio tarife na robu proizvedenu u Kini.

Bela kuća je saopštila i da će se Zakon o odbrambenoj proizvodnji upotrebiti za povećanje proizvodnje izolacionih materijala za zgrade, toplotnih pumpi, transformatora i opreme za "goriva dobijena iz čistih izvora energije", kao što su vodonične i gorivne ćelije.

„Sa snažnijim arsenalom čiste energije, Sjedinjene Države da budu još jači partner našim saveznicima, posebno u svetlu Putinovog rata u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Heder Zikal, izvršna direktorka Američkog udruženja za čistu energiju, rekla je da će Bajdenova najava „osvežiti izgradnju i domaću proizvodnju solarne energije, tako što će ponovo uspostaviti predvidljivost i poslovnu sigurnost“.

Istraga Sekretarijata za ekonomiju, koja je pokrenuta kao odgovor na žalbu malog proizvoađača solarnih panela kompanije "Auksin" - u suštini je zaustavila protok solarnih panela, koji čine više od polovine američkih zaliha i 80 odsto uvoza.

Izvršni direktor Auksina Mamun Rašid kritikovao je potez Bele kuće da je „široko otvorio vrata specijalnim interesima koje finansira Kina, da mogu da spreče poštenu primenu američkog zakona o trgovini".

XS
SM
MD
LG