Linkovi

Makron odbio Putinov zahtev da gas plaća u rubljama


Predsednik Francuske Emanuel MAkron govori tokom konferencije za štampu nakon Samita EU u Briselu, Belgija, 25. marta 2022.
Predsednik Francuske Emanuel MAkron govori tokom konferencije za štampu nakon Samita EU u Briselu, Belgija, 25. marta 2022.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je u petak zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina da Evropa plaća gas u rubljama, pošto je optužio Moskvu da pokušava da zaobiđe sankcije zbog svog rata protiv Ukrajine.

Makron je rekao novinarima posle samita EU u Briselu da ruski potez "nije u skladu sa onim što je potpisano i ne vidim zašto bismo ga primenili".

Putin je zahtev ispostavio ove nedelje dok se Moskva bori da podrži svoju ekonomiju suočena sa razarajućim sankcijama koje je Zapad uveo zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Makron je rekao da "nastavljamo naš rad na analizi" prateći manevar Kremlja.

Insistirao je da su "svi potpisani tekstovi jasni: zabranjeno je. Dakle, evropski igrači koji kupuju gas i koji su na evropskom tlu moraju to da urade u evrima".

"Danas, dakle, nije moguće uraditi ono što se traži, a nije ni ugovorno", rekao je on.

Francuski lider je rekao da veruje da Moskva koristi ovaj korak kao "mehanizam da zaobiđe" sankcije EU uvedene zbog napada na Ukrajinu.

Glavni kupac gasa, Nemačka, osudila je taj potez, a kancelar Olaf Šolc u petak je ponovio da ugovori jasno predviđaju kako treba da se plaća gas.

Evropa se trudi da smanji svoje oslanjanje na ruski gas. Ona nastavlja da svakodnevno šalje stotine miliona evra u Moskvu za plaćanje energije, koja su trenutno van obima sankcija.

Neke zemlje EU pozvale su blok da zabrani ključni izvoz energije iz Moskve, ali su taj potez do sada blokirale zemlje, uključujući Nemačku, koje su i dalje previše oprezne u pogledu troškova presecanja dotoka.

XS
SM
MD
LG