Linkovi

Fon der Lajen: Čini se da su akcije Rusije ratni zločini


 Šef diplomatije EU Žozep Borelj i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Buči, u predgrađu Kijeva, Ukrajina, 7. aprila 2022.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Buči, u predgrađu Kijeva, Ukrajina, 7. aprila 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u subotu da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da pravnici moraju da istraže navodne incidente.

Napuštajući Ukrajinu nakon posete, rekla je da je u petak svojim očima videla razaranja u gradu Buča kod Kijeva. Tim forenzičara počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tela civila za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

"Moj instinkt kaže: Ako ovo nije ratni zločin, šta je ratni zločin? Ali, ja sam lekarka po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže", rekla je fon der Lajen novinarima u vozu koji je u subotu krenuo iz Ukrajine.

"Videla sam fotografije, pokazao mi je (ukrajinski premijer) Denis Šmihal: Ubijanje ljudi dok prolaze. Takođe smo svojim očima mogli da vidimo da je razaranje u gradu usmereno na živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj", rekla je ona, misleći na Buču.

Moskva je odbacila optužbe Ukrajine i zapadnih zemalja o ratnim zločinima i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog suseda.

Kremlj je u utorak saopštio da su navodi da su ruske snage pogubile civile u Buči "monstruozan falsifikat" sa ciljem da ocrni rusku vojsku.

U petak, istog dana kada su fon der Lajen i Žozep Borelj, šef diplomatije EU, posetili Kijev i njegova predgrađa, Ukrajina i njeni saveznici okrivili su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na železničkoj stanici Kramatorsk u istočnoj Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane prenijelo je novinsku agenciju RIA da je rakete za koje se tvrdi da su pogodile stanicu Kramatorsk koristila samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage nisu imale ciljeve u Kramatorsku u petak.

Von der Lajen je rekla da EU radi sa Ukrajinom u zajedničkom istražnom timu na prikupljanju dokaza o mogućim ratnim zločinima za upotrebu u budućim sudskim slučajevima.

"Izuzetno je važno da to bude dobro dokumentovano, da bi se sprečili porazi na sudu jer dokazi nisu dovoljno dobri", rekla je fon der Lajen.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan rekao je prošlog meseca da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG