Linkovi

Nemački obaveštajci: Ruski vojnici raspravljali o ubistvu ukrajinskih civila


Sahrana civila ubijenih u Buči (Foto: REUTERS/Oleg Pereverzev)
Sahrana civila ubijenih u Buči (Foto: REUTERS/Oleg Pereverzev)

Nemački obaveštajci saopštili su da su presreli radio komunikaciju tokom koje ruske trupe razgovaraju o nasumičnom ubijanju civila u Ukrajini, čime se podrivaju tvrdnje Moskve da su zverski zločini počinjeni nakon što je ruska vojska napustila okupirana predgrađa blizu prestonice Kijeva.

Obaveštajci, koji su u sredu informisali članove parlamenta, opisali su dva odvojena razgovora tokom kojih ruski vojnici opisuju kako su ispitivali ukrajinske vojnike i civile pre nego što su ih upucali.

Nemački dnevnik Der Špigel je preneo da se čuje da ruski vojnik opisuje kako je ubio nekog na biciklu.

Čak i dok Moskva odbacuje optužbe da napada civile, svetska javnost okrenula se protiv Rusije prošle nedelje, nakon što su objavljene fotografije i snimci krvoprolića u Buči. Na ulicama su otkrivena tela civila nakon što su ruske snage potisnute iz sela severno od Kijeva.

Gradonačelnik Buće Anatolij Fedoruk rekao je za Ruski servis Glasa Amerike da je bio šokiran kada je video tela i obim razaranja u gradu.

Zapis iz Buče
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

"Kao istoričar, mislio sam da se neka pravila poštuju čak i tokom rata", rekao je Fedoruk i dodao da će biti potrebno dugo vremena da se obnovi gradska infrastruktura i da je prerano razmišljati o povratku onih koji su na početku rata pobegli od okupacije.

SAD i zapadni saveznici pokrenuli su istragu ratnih zločina zbog ubistava u Buči i drugim ukrajinskim gradovima, a predsednik Džo Bajden poručio je da bi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu trebalo suditi za ratne zločine.

Jedan nemački obaveštajni zvaničnik rekao je da Berlin ima satelitske snimke koji pokazuju da je Rusija umešana u ubistva u Buči, mada radio prenos još nije povezan sa tom lokacijom. Zvaničnici su naveli da radio komunikacija sugeriše da su grupa Vagner, privatna vojna jedinica blisko povezana sa Putinom i njegovim saveznicima, ili možda neka druga privatna organizacija, možda imali ulogu u napadu na civile.

U međuvremenu, agencija Rojters potvrdila je autentičnost video snimka sa društvenih mreža koji po svemu sudeći prikazuje kako ukrajinske snage pucaju u zarobljenog i teško povređenog ruskog vojnika u jednom području zapadno od Kijeva.

U vojnika, koji je na ruci nosio beli povez koji koriste ruske snage, ispaljeno je tri metka. Na snimku se vidi kako teško krvari, dok leži na putu pored mrtvog vojnika, i teško diše, prenosi Rojters.

"Još je živ, već teško diše... Gotovo je", čuje se glas pre nego što su ispaljena dva metka. Treći je ispaljen nakon što je vojnik nastavio da se pomera.

Na snimku se zatim vide dva druga mrtva vojnika koji takođe nose bele poveze. Jednom su ruke zavezane iza leđa, a upucan je u glavu. U blizini je napušteno rusko oklopno vozilo.

Rojters nije mogao da utvrdi tačan datum kada je snimljen video o kojem je prvo izvestio američki dnevnik "Njujork tajms". Ukrajinska novinska agencija UNIAN objavila je snimak 30. marta.

Navodne ukrajinske snage na snimku govore ruski jezik. Najmanje jedan ima kavkaski akcenat, a drugi akcente tipične za mesta u južnoj Rusiji ili istočnoj Ukrajini. Pojedini uzvikuju "Slava Ukrajini".

Najmanje jedan je nosio plavi povez koji koristi ukrajinska vojska, ali nije jasno s kim su povezani. Jedan vojnik je imao ukrajinsku zastavu na ruci, ali ušivenu naopako.

Rojters je utvrdio lokaciju za video, severno od sela Dmitrivka, nedaleko od Buče severozapadno od Kijeva, gde je Ukrajina optužila Rusiju za ratne zločine. Moskva tvrdi da je snimak mrtvih civila u Buči isceniran.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da nije video snimak, ali da je čuo za njega.

"Želim da vas uverim da ukrajinska vojska poštuje pravila ratovanja. Naravno, možda ima izolovanih incidenata kršenja tih pravila i oni će definitvno biti istraženi", rekao je Kuleba.

XS
SM
MD
LG