Linkovi

Ukrajina: Zelenski posetio vojnike na istoku, novi napadi dronovima na gradove


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u poseti vojnicima u regionu Donjeck, blizu prve linije fronta.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u poseti vojnicima u regionu Donjeck, blizu prve linije fronta.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe na istoku zemlje, u blizini grada Bahmuta, gde je vojnicima podelio medalje, saopštili su iz njegovog kabineta.

Ukrajinski vojnici brane Bahmut već otprilike osam meseci, u jednoj od najkravijih bitaka od početka ruske invazije pre 13 meseci.

"Čast mi je što sam danas ovde da uručim nagrade našim herojima. Da se rukujem sa njima i zahvalim im što štite suverenitet naše zemlje", napisao je Zelenski na Telegramu. "Vaša sudbina je teška, ali istorijska. Da branite našu zemlju i da sve vratite Ukrajini za našu decu."

Britanske obaveštajne službe saopštile su da postoji mogućnost da ruski napad na Bahmut gubi na zamahu.

Zelenski je vojnike na prvim borbenim linijama posetio već nekoliko puta od početka rata. U još jednom objavljenom današnjem videu, Zelenski se vidi kako obilazi ranjenike, te im takođe predaje medalje.

Novi napad dronovima

Ukrajinske vlasti saopštile su u sredu da je u napadima ruskih dronova tokom noći poginulo najmanje sedam osoba - šest u regionu Kijeva i jedna na području Zaporožja. Više od 50 osoba je povređeno.

Državna služba za vanredne situacije saopštila je da je u udaru pogođen školski objekat u Ržiščivu, oko 60 kilometara južno od prestonice, i da su oštećena dva studentska doma i zgrada u kojoj su se održavali časovi.

Ukrajinski predsednik Zelenski napisao je u sredu na Tviteru da su ruski napadi tokom noći obuhvatili "20 iranskih bespilotnih letelica, plus projektile, brojna granatiranja".

"Svaki put kada neko pokuša da čuje reč 'mir' u Moskvi, tamo se izdaje još jedno naređenje za takve zločinačke udare", rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je rekao da uspeh njegovih snaga "približava mir", pozivajući na globalno jedinstvo i poštovanje sankcija protiv Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je u utorak mirovni plan koji je predložila Kina, dok je ugostio kineskog lidera Ši Đinpinga. On je ponovio svoj stav da Ukrajina i njeni zapadni partneri nisu voljni da se angažuju u mirovnim pregovorima.

Zelenski je rekao da do mirovnih pregovora može doći tek kada Rusija povuče sve svoje trupe sa ukrajinske teritorije.

Ukrajina i MMF dogovorili zajam od 15,6 milijardi dolara

U sredu su Međunarodni monetarni fond i Ukrajina postigli dogovor oko četverogodišnjeg paketa finansiranja koji bi trebao pomoći ekonomskom opravku zemlje i čija je vrednost 15,6 milijardi dolara. Naredni korak je da dogovor odobri glavni odbor MMF-a.

Ukrajinsko ministarstvo finansija saopštilo je da će ovaj program "pomoći u mobilizaciji finansiranja od ukrajinskih međunarodnih partnera, kao i održavanju makrofinansijske stabilnosti i osiguravanju puta postratne rekonstrukcije".

Iz MMF-a su naveli da će novac u prvih 12 do 18 meseci biti namenjen pomoći Ukrajini da pokrije veliki budžetski deficit i da se pobrine da ima dovoljno novca za potrošnju, za penzije, plate u državnom sektoru i osnovne usluge.

Ostatak zajma biće fokusiran na postratnu obnovu i na podršku ukrajinskim nastojanjima da se pridruže EU.

Očekuje se da će današnji dogovor doprineti i dodatnim aranžmanima o novčanoj podršci između Ukrajine i drugih evropskih vlada.

Nova studija Svetske banke, Ujedinjenih nacija, Evropske komisije i Ukrajine predviđa da će obnova ukrajinske ekonomije koštati oko 411 milijardi dolara.

Poseta Kišide

Zelenski je ugostio japanskog premijera Fumija Kišidu na razgovorima u utorak u Kijevu, što je najnoviji iskaz podrške jednog svetskog lidera koji je stigao u posetu Ukrajini u vreme rata.

"Posetio sam Ukrajinu da pokažem čvrstu rezoluciju G-7 kao predsedavajućeg i video sam situaciju svojim očima", napisao je Kišida na Tviteru u sredu.

"Posle detaljnih razgovora sa predsednikom Zelenskim, obnovio sam posvećenost preuzimanju vođstva u naporima za održavanje međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava".

Japan bi trebalo da bude domaćin samita lidera G-7 najvećih svetskih ekonomija u Kišidinom rodnom gradu Hirošimi u maju. Tokio stalno izražava podršku Ukrajini i pridružio se sankcijama protiv Rusije.

Kišida je rekao da bi samit trebalo da pokaže snažnu volju protiv ruske invazije i da podrži međunarodni poredak i vladavinu prava.

Kišidin put je držan u tajnosti do poslednjeg trenutka iz bezbednosnih razloga. Retko se dešava da japanski lider nenajavljeno poseti neku drugu zemlju.

Zelenski je objavio snimak na kojem pozdravlja Kišidu, koga je nazvao "zaista moćnim braniocem međunarodnog poretka i dugogodišnjim prijateljem Ukrajine".

Kišida je takođe obišao grad Buču, za koju Ukrajina tvrdi da je bila mesto gde su ruske snage prošle godine ubile više od 400 civila i koja je od tada postala sinonim za brutalnost trupa Moskve.

On je položio venac ispred crkve pre nego što je odao počast minutom ćutanja i poklonio se.

"Svet je bio zaprepašćen kada je video nevine civile u Buči ubijene pre godinu dana. Zaista osećam veliki bes zbog zločina kada sam posetio baš to mesto ovde", rekao je Kišida.

"Želeo bih da izrazim saučešće svim žrtvama i ranjenima u ime japanskih državljana", dodao je on. "Japan će nastaviti da pomaže Ukrajini uz najveće napore da povrati mir".

Kao očigledan odgovor na Kišidin put, rusko ministarstvo odbrane je u utorak saopštilo da su dva njena strateška aviona bombardera letela iznad Japanskog mora više od sedam sati.

U izveštaju su korišćene neke informacije dobijene od agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG