Linkovi

Šef Pentagona i ruski ministar odbrane razgovarali o rušenju američkog drona


Američki dron MQ-9 Reaper na fotografiji koju je novinarima dostavilo američko vojno vazduhoplovstvo, 7. novembra 2020.
Američki dron MQ-9 Reaper na fotografiji koju je novinarima dostavilo američko vojno vazduhoplovstvo, 7. novembra 2020.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je da je razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom o rušenju američkog drona iznad Crnog mora, što je dve zemlje dovelo najbliže direktnom konfliktu od početka ruske invazije na Ukrajinu pre godinu dana. Bio je to prvi telefonski razgovor između Ostina i Šojgua od oktobra.

“Upravo sam razgovarao sa svojim ruskim kolegom, ministrom Šojguom", rekao je Ostin na brifingu za novinare u Pentagonu. "Kao što sam više puta ponovio, važno je da velike sile budu primer transparentnosti i komunikacije, a SAD će nastaviti da lete svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava."

Američka vojska navodi da je sama oborila u more dron MQ-9 Reaper nakon što je ruski lovac udario u njegov propeler dok je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru. Rusija poriče da je izazvala incident. SAD kažu da rade na deklasifikaciji materijala sa kamera drona na kojima se vidi momenat sudara.

Iz Moskve je poručeno da je incident ponovo dokazao je Vašington direktno umešan u sukobe, a Rusija je upozorila SAD da se drže "podalje od njenog vazdušnog prostora".

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je za mrežu MSNBC da je rušenje drona koji su presreli ruski avioni verovatno bilo nenameran čin sa ruske strane.

"Mislim da je najbolja procena u ovom trenutku da sve bilo nenamerno. Događaj je verovatno rezultat ozbiljne nekompetentnosti nekog od tih ruskih pilota", rekao je Prajs.

Ruski borbeni avioni Suhoj Su-27 tokom vežbe u Rusiji 2015. godine
Ruski borbeni avioni Suhoj Su-27 tokom vežbe u Rusiji 2015. godine

SAD će nastaviti da lete svuda gde to dozvoljava međunarodno pravo", izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin na virtuelnom sastanku sa ministrima odbrane zemalja koje podržavaju Ukrajinu u odupiranju ruskoj invaziji.

Dužnost Rusije je da upravlja svojim avionima na bezbedan i profesionalan način", rekao je Ostin kolegama na sastanku koji je organizovao Pentagon. On je dodao da je oboreni američki dron MQ-9 sprovodio "rutinske operacije" u međunarodnom vazdušnom prostoru, kada su dva ruska lovca "primenila opasnu, nepromišljenu i neprofesionalnu praksu".

Ova opasna epizoda je deo agresivnih, rizičnih i nebezbednih akcija ruskih pilota u međunarodnom vazdušnom prostoru", rekao je takođe Ostin.

Rusija insistira da njeni avioni nisu udarili američki dron, već da se on srušio tokom susreta sa ruskim lovcem koji ga je presreo iznad Krima, i upozorava Vašington da se drži podalje od njenog vazdušnog prostora.

Kako je prenela ruska agencija Tas, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama izjavio je da je preneo Vašingtonu da Rusija "više neće dozvoliti nikome da narušava prostor njenih voda.

"Amerikanci stalno govore da ne učestvuju u vojnim operacijama. Ovo je najnovija potvrda da direktno učestvuju u tim aktivnostima - u ratu", rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

Rusija je saopštila da će pokušati da izvuče olupinu drona iz mora. Vašington navodi da se ostaci letelice možda nikada neće izvući, i da su preduzeti koraci kako bi se postaralo da Moskva ne dobije pristup obaveštajnim podacima iz drona.

Ovaj incident je dodatno doprineo već visokim tenzijama između Vašingtona i Moskve i prvi je put od Hladnog rata da je ruski borbeni avion oborio neku američku letelicu.

Iz Kremlja je saopšteno da su odnosi SAD i Rusije u "žalosnom stanju" i na najnižem nivou. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je u sredu da nije bilo kontakata sa Vašingtonom posle incidenta, ali da Rusija ne bi odbila da učestvuje u konstruktivnom dijalogu.

Američka bespilotna letelica MQ-9 "Reaper"
Američka bespilotna letelica MQ-9 "Reaper"

Prema navodima vojske SAD od utorka, dva ruska aviona presrela su američki dron, a jedan od njih se sudario sa njim. Nekoliko puta prije sudara, ruski lovci izbacili su gorivo na dron i letjeli ispred njega na nebezbedan način, navodi se u saopštenju američke vojske.

"Naša letjelica MQ-9 izvodila je rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9", saopštio je general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms Heker, koji je zadužen za američke snage u regionu.

Takođe je dodao da se ruski lovac Su-27 takođe zamalo srušio u incidentu.

"Ovaj nebezbedan i neprofesionalan potez Rusa gotovo je izazvao pad obe letelice", poručio je general Heker i ocijenio da je incident deo "obrasca opasnih poteza ruskih pilota blizu aviona SAD i njihovih saveznika u međunarodnom vazdušnom prostoru".

Iz Pentagona je saopšteno da je američka vojska bila primorana da sruši dron u Crno more zbog pričinjene štete, te da je u incidentu vjerovatno oštećena i ruska letelica.

Rusija negira američke navode.

Iz ruskog ministarstva odbrane saopšteno je da je američki dron leteo iznad Crnog mora u smeru ruske granice sa isključenim predajnikom, da su ruski lovci bili u vazduhu da bi identifikovali "uljeza", ali da nisu koristili oružje i nisu došli u konakt sa bespilotnom letelicom, i da su se bezbedno vratili u bazu.

Takođe je navedeno da je američki dron nekontrolisano leteo, izgubio na visini i pao u more zbog naglog manevra, prenose ruski državni mediji.

O incidentu je utorak obavešten i predsednik Džo Bajden, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Uz podsećanje da je bilo sličnih presretanja, Kirbi je ocenio da je ovo bilo "nebezbedno i neprofesionalno" i da je izazvalo pad američke letelice.

"Zbog toga je jedinstveno u tom pogledu", rekao je Kirbi i naglasio da incident neće sprečiti SAD na nastave misiju u regionu.

"Ako je poruka da žele da nas spreče ili ubede da ne letimo i delujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru, iznad Crnog mora, onda ta poruka neće biti uspešna... Nastavićemo da letimo i delujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda", poručio je Kirbi.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je američki ambasador u Rusiji preneo snažnu poruku ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ocenio je da je incident "bezobzirno kršenje međunarodnog prava".

U Briselu, viši vojni komandant NATO-a general Kristofer Kavoli obavestio je saveznike o incidentu, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika alijanse.

Komandant američkih marinaca general Dejvid Berger rekao je da ga ovakvi sudari najviše brinu, i u Evropi i na Pacifiku.

"Najviše me tamo i na Pacifiku brine agresivni ruski ili kineski pilot ili kapetan broda, ili se nešto previše približi i ne shvate gde su i izazovu sudar", rekao je Berger u odgovoru na pitanja na jednom skupu u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG