Linkovi

Putin pozdravio Šijev mirovni plan za Ukrajinu na razgovorima u Kremlju


Kineski predsednik Ši Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora u Kremlju, 20. marta 2023.
Kineski predsednik Ši Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin tokom razgovora u Kremlju, 20. marta 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je svog kineskog kolegu Ši Đinpinga u Kremlju, navodeći da pozdravlja mirovni plan Pekinga za rešenje ruskog rata protiv Ukrajine. Putin je takođe poslao signal zapadnim liderima o tome da je prijateljstvo Rusije i Kine - neograničeno.

Putin je izjavio da "sa poštovanjem" gleda na mirovni plan Pekinga. Međutim, plan nema velike šanse da bude usvojen u svom predloženom obliku jer ne zadovoljava ključni zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Rusija povuče iz Ukrajine, uz poštovanje njenih međunarodno priznatih granica. Zahtev se odnosi i na povlačenje Rusije sa Krimskog poluostrva, koje je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine, i istočnih ukrajinskih regiona na koje su ruske snage izvršile invaziju u februaru prošle godine.

Trodnevna poseta kineskog lidera Moskvi pruža i Šiju i Putinu priliku da javno pokažu svoje parnerstvo i suprotstavljanje onome što obe zemlje vide kao američku dominaciju u svetskoj politici. Sve jače savezništvo Kine i Rusije omogućava i ekonomske dogovore, kao što je isporuka ruske nafte i prirodnog gasa Kini u vreme kada su SAD i zapadni saveznici uveli široke sankcije da bi ograničili poslovne transakcije Rusije u inostranstvu, kao kaznu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Rusija i Kina potrebne jedna drugoj jer sankcije zbog Ukrajine pogađaju obe zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

U uvodnim komentarima pre razgovora iza zatvorenih vrata, Putin je izjavio da Rusija "pomalo zavidi" Kini na ubrzanom razvoju proteklih decenija, što joj je omogućilo da postane druga najveća ekonomija sveta posle Sjedinjenih Država.

Ši je, pak, hvalio Putina i predvideo da će ga Rusi ponovo izabrati za svog lidera sledeće godine. "Pod vašim snažnim liderstvom, Rusija je načinila velike korake u svom prosperitetnom razvoju", rekao je kineski predsednik.

Tokom večere u ponedeljak, Putin će verovatno pružiti Šiju "detalno objašnjenje" poteza Moskve u Ukrajini, najavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Širi razgovori o nizu tema predviđeni su za utorak i u njima će učestvovati zvaničnici obe zemlje, dodao je Peskov.

Iako je Putin javno pozvao Šija u posetu pre više meseci, simboliku posete je iskomplikovala poternica Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za Putinom prošle nedelje, zbog deportacije dece iz Ukrajine u Rusiju.

Moskva demantuje da ilegalno deportuje decu, navodeći da je reč o siročadi koja treba da bude zaštićena. Rusija je otvorila krivičnu istragu protiv tužioca i sudija Međunarodnog suda, a Peking ocenio da nalog za hapšenje Putina odražava dvostruke standarde.

Ši je u ponedeljak u Rosijskoj gazeti, dnevniku koji izdaje ruska vlada, napisao da kineski predlog predstavlja "koliko je moguće jedinstvo stavova svetske zajednice", prema engleskom prevodu članka koji je objavila misija Kine u Ujedinjenim nacijama.

"Dokument služi kao konstruktivan faktor u neutralisanju posledica krize i promovisanju političkog rešenja. Kompleksni problemi nemaju jednostavna rešenja", napisao je Ši.

U listu Pipls dejli, novinama Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Putin je u ponedeljak napisao: "Zahvalni smo na uravnoteženom stavu (Kine) u vezi sa događajima u Ukrajini, što razumeju njihovu pozadinu i prave uzroke", preneo je Asošijeted pres.

"Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize", rekao je Putin, preneo je AP.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za Glas Amerike u petak: "Znamo da Kina i Rusija poboljšavaju i podižu svoje odnose na mnogo različitih načina, obe strane to čine. … Ono što nas brine je to što predsednik Ši nije razgovarao sa [ukrajinskim] predsednikom [Volodimirom] Zelenskim i verujemo da je važno da i on to uradi — da ne dobije samo rusku perspektivu ovde o ovom ratu, već da dobije perspektivu predsednika Zelenskog".

Q&A: White House ‘Concerned’ About Xi-Putin Meeting, ‘Supports’ Xi-Zelenskyy Meeting
please wait

No media source currently available

0:00 0:17:09 0:00

Govoreći o mirovnom planu koji je predložio Peking, Kirbi je rekao: "Bili bismo zabrinuti da na izlasku sa ovog sastanka bude neka vrsta poziva na prekid vatre, jer bi to sada, iako prekid vatre zvuči dobro, zapravo ratifikovalo dobitke Rusije na terenu. To zapravo služi cilju Rusije da prekidom vatre u suštini nazove zaustavljanje borbi odmah bez ikakvog priznanja da se Rusija ilegalno nalazi u Ukrajini".

Šijev plan da poseti Moskvu je najnoviji znak pojačanih diplomatskih ambicija kineskog lidera, nakon prošlonedeljne objave sporazuma uz posredovanje Pekinga koji je omogućio Iranu i Saudijskoj Arabiji da ponovo uspostave diplomatske odnose posle sedam godina neprijateljstva.

"Kinezi pokušavaju da nešto spasu za Putina"

Kina signalizira da želi da bude uključena u budući mirovni proces, rekao je Moric Rudolf, saradnik u Kineskom centru Paul Tsai na Pravnom fakultetu Jejla.

"Deo toga treba da se doživljava kao ’međunarodna odgovorna velika sila'", rekao je on za Glas Amerike.

Predlažući prekid vatre, čini se da Kinezi pokušavaju da "nešto spasu za Putina", rekao je Dejvid Kremer, izvršni direktor Instituta Džordž Buš Stariji.

"Ruske snage ne rade dobro", rekao je on za Glas Amerike. "I ne treba nam kineska intervencija u ovom trenutku".

Nisu svi posmatrači brzi u odbacivanju diplomatskih koraka Pekinga.

S obzirom na to da je Putin spalio svoje mostove sa Zapadom i postao zavisniji od Kine, Ši možda ima pristojne šanse da posreduje u miru, rekao je Džordž Bibi, direktor za strategiju u Kvinsi institutu za odgovornu državu, istraživačkom centru koji se zalaže za uzdržanost u spoljnoj politici SAD.

"On ima ograničen manevarski prostor u potpunom odbacivanju kineske umešanosti", rekao je Bibi za Glas Amerike.

Ši i Putin su se poslednji put sreli u Kini prošle godine kada je Putin prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara i ponovo u septembru na regionalnoj konferenciji u Uzbekistanu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u petak da će Šijeva poseta Rusiji "promovisati stratešku koordinaciju i praktičnu saradnju između dve zemlje i dati novi podsticaj razvoju bilateralnih odnosa".

Ukrajinski predsednik Zelenski razgovaraće telefonom sa Šijem nakon sastanka kineskog predsednika sa Putinom u Moskvi.

Šijeva poseta Moskvi biće njegova prva od kada je Rusija napala Ukrajinu pre više od godinu dana. Kina je javno ostala neutralna u ukrajinskom sukobu, kritikujući zapadne sankcije Rusiji, podseća Rojters.

Šefica biroa Bele kuće Patsi Vidakusvara i Paris Huang iz službe na mandarinskom jeziku Glasa Amerike doprineli su pisanju ovog izveštaja. Korišćeni su neki materijali agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG