Linkovi

Žestoke borbe za kontrolu nad Bahmutom


Satelitska snimka grada Bahmut, 6. marta 2023. (Foto: Reuters/Maxar Technology)
Satelitska snimka grada Bahmut, 6. marta 2023. (Foto: Reuters/Maxar Technology)

Ukrajina i Rusija u ponedeljak su ponovo izvestili o "nemilosrdnim borbama" u Bahmutu, na istoku zemlje. Smatra se da je višemesečna borba za Bahmut najkrvavija pešadijska bitka u Evropi od Drugog svetskog rata.

Ruske snage predvođene privatnom vojskom Vagnera zauzele su istočni deo grada, ali do sada nisu uspele da ga opkole, niti da preuzmu kontrolu nad zapadnim delom.

Moskva kaže da bi zauzimanje Bahmuta bila velika pobeda, otvarajući put za zauzimanje ostatka Donjecka, što je centralni ratni cilj Rusije.

Kijev je prošle nedelje saopštio da je odlučio da brani Bahmut, umesto da se povuče. Ukrajinska vojska objavila je da koristi artiljeriju, tenkove i druga oružja kako bi odbila ruske napade.

Predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će se Ukrajina boriti za Bahmut, iako su neki od saveznika, poput američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga upozorili da poraz Ukrajine ne bi bio prekretnica u ratu.

Osnivač Vagnera, Jevgenij Prigožin opisao je u nedelju situaciju u Bahmutu kao "veoma tešku".

Zelenski je izjavio da su njegove snage ubile više od 1.100 i ranile više od 1.500 ruskih vojnika u Bahmutu za nedelju dana. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe ubile više od 220 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata u regionu Donjecka. Brojeve nije moguće nezavisno potvrditi i proveriti.

Posle ukrajinskog napredovanja u drugoj polovini 2022. godine, Kijev se u poslednja tri meseca fokusirao na defanzivu, dok je Moskva pokrenula ofanzivnu kampanju uz pomoć plaćenika.

Smatra se da Ukrajina planira sopstveni kontranapad na proleće, kada se blatnjava zemlja osuši i stignu stotine zapadnih oklopnih vozila i borbenih tenkova.

Evakuacija Kupjanska

Oko 130 kilometara severno od Bahmuta nalazi se grad Kupjansk - iz kojeg je Ukrajina odlučila da počne evakuaciju civila, mesecima nakon što je iz njega potisnula ruske snage. Ovaj grad ponovo se nalazi pod žestokim artiljerijskim udarima Rusije.

Ukrajinski uspesi u reginu Harkiva u septembru pomogli su da olakšaju pritiske na to područje, ali obnovljeni ruski napadi onemogućavaju normalno funkcionisanje grada.

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona saopštio je da su ti napadi onemogućili Ukrajinu da prerasporedi svoje snage na druge delove fronta na istoku zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je napade na ukrajinske snage oko Kupjanska, dok je Oleg Šinjehubov, šef reginalne ukrajinske vojne administracije opisao borbe oko grada kao neke od "najžešćih" u ovom trenutku, te je pozvao preostale stanovnike da se evakuišu.

U subotnjem obraćanju, Zelenski je rekao da je region Harkiva jedan od onih koji se suočavaju sa brutalnim napadima "svakog dana, svake noći".

Deo informacija u ovom tekstu preuzet je iz izveštaja agencija Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG