Linkovi

SAD: Ruski lovac udario u američki dron iznad Crnog mora


ARHIVA - Bespilotna letelica američke vojske MQ-9 "Riper"
ARHIVA - Bespilotna letelica američke vojske MQ-9 "Riper"

Izviđački dron američke vojske MQ-9 "Reaper" srušio se u Crno more nakon što ga je presreo ruski lovac i udario mu u propeler, saopšteno je u utorak iz američke vojske koja je incident osudila kao "bezobziran".

Dva ruska aviona presrela su američki dron, a jedan od njih se sudario sa bespilotnom letjelicom u 7 ujutro po lokalnom vremenu. Nekoliko puta prije sudara, ruski lovci izbacili su gorivo na MQ-9 dron i letjeli ispred njega na nebezbjedan način, navodi se u saopštenju američke vojske.

"Naša letjelica MQ-9 izvodila je rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9", saopštio je general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms Heker, koji je zadužen za američke snage u regionu.

Takođe je dodao da se ruski lovac Su-27 takođe zamalo srušio u incidentu.

"Ovaj nebezbjedan i neprofesionalan potez Rusa gotovo je izazvao pad obe letjelice", poručio je general Heker i ocijenio da je incident dio "obrasca opasnih poteza ruskih pilota blizu aviona SAD i njihovih saveznika u međunarodnom vazdušnom prostoru".

Iz Pentagona je saopšteno da je američka vojska bila primorana da sruši dron u Crno more zbog pričinjene štete, te da je u incidentu vjerovatno oštećena i ruska letjelica. Rusija je negirala navode američke vojske.

Iz ruskog ministarstva odbrane saopšteno je da je američki dron letio iznad Crnog mora u pravcu ruske granice sa isključenim predajnikom, da su ruski lovci bili u vazduhu da bi identifikovali "uljeza", ali da nisu koristili oružje i nisu došli u konakt sa bespilotnom letjelicom, i da su se bezbjedno vratili u bazu.

Takođe je navedeno da je američki dron nekontrolisano letio, izgubio na visini i pao u more zbog naglog manevra, prenose ruski državni mediji.

O incidentu je utorak obaviješten i predsjednik Džo Bajden, saopštio je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Uz podsjećanje da je bilo sličnih presretanja, Kirbi je ocijenio da je ovo bilo "nebezbjedno i neprofesionalno" i da je izazvalo pad američke letjelice.

"Zbog toga je jedinstveno u tom pogledu", rekao je Kirbi i naglasio da incident neće spriječiti SAD na nastave misiju u regionu.

"Ako je poruka da žele da nas spriječe ili ubijede da ne letimo i djelujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru, iznad Crnog mora, onda ta poruka neće biti uspješna...Nastavićemo da letimo i djelujemo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda", poručio je Kirbi.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je ruski ambasador SAD pozvan na razgovor zbog incidenta i da bi u utorak poslijepodne trebalo da se sastane sa visokim američkim zvaničnicima, te da je i američki ambasador u Rusiji prenio snažnu poruku ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ocijenio je da je incident "bezobzirno kršenje međunarodnog prava".

U Briselu, viši vojni komandant NATO-a general Kristofer Kavoli obavijestio je saveznike o incidentu, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika alijanse.

Komandant američkih marinaca, general Dejvid Berger, rekao je da ga ovakvi sudari najviše brinu, i u Evropi i na Pacifiku.

"Najviše me tamo i na Pacifiku brine agresivni ruski ili kineski pilot ili kapetan broda, ili se nešto previše približi i ne shvate gdje su i izazovu sudar", rekao je Berger u odgovoru na pitanja na jednom skupu u Vašingtonu.

Ovo je prvi takav incident od početka ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana. Sjedinjene Države nemaju ratne brodove u Crnom moru, ali imaju rutinske izviđačke letove u tom području.

XS
SM
MD
LG