Linkovi

IFO: Nemačka na rubu recesije, poslovno raspoloženje u padu


Arhiva - Zaposleni u gasnom postrojenju u Birvangu, Nemačka, 10. juna 2022.
Arhiva - Zaposleni u gasnom postrojenju u Birvangu, Nemačka, 10. juna 2022.

Nemački poslovni moral je u julu pao više nego što se očekivalo, pokazalo je istraživanje o poslovnom raspoloženju IFO-a u ponedeljak, pošto je institut koji ga sastavlja saopštio da su visoke cene energenata i nestašica gasa koja se naziru doveli najveću evropsku ekonomiju na ivicu recesije.

Indeks poslovne klime instituta Ifo pao je na 88,6, što je najniži nivo u više od dve godine i ispod prognoze od 90,2 u Rojtersovoj anketi analitičara. Ispitivanje u junu je marginalno revidirano na 92,2.

"Recesija kuca na vrata. To se više ne može isključiti", rekao je šef istraživanja IFO-a Klaus Volrabe.

Nemačka se ove zime suočava sa pretnjom racionalizacije potrošnje gasa bez presedana u minulim generacijama nakon značajnog pada snabdevanja iz Rusije, čijeg predsednika Vladimira Putina Zapad optužuje da koristi energiju kao odgovor na sankcije koje su mu uvedene zbog rata u Ukrajini.

Rusija saopštava da tamo sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" za borbu protiv nacionalista.

Rusija je ovog meseca zatvorila gasovod Severni tok 1 koji Nemačku snabdeva gasom preko dna Baltičkog mora na 10 dana održavanja za koje su neki strahovali da će biti produženo.

Pumpanje je nastavljeno u četvrtak, ali sa samo 40 odsto kapaciteta.

Volrabe je u intervjuu Rojtersu rekao da ako se nemačke isporuke gasa nastave na tom nivou "neće biti recesije".

Međutim, nemački regulator gasne mreže rekao je u petak da će, ako gas kroz gasovod nastavi da se pumpa na samo 40 odsto, zemlja morati da preduzme "dodatne mere" da dostigne 90 odsto skladišnog kapaciteta postavljenog kao cilj da spreči zimu racioniranje.

Vlada je saopštila da će u slučaju racionalizacije dati prioritet stanovnicima u odnosu na korporativni sektor, a indeks IFO od ponedeljka, koji ispituje oko 9.000 firmi, pokazao je očekivanja da će se poslovanje značajno pogoršati u narednim mesecima.

"Indeks poslovne klime IFO, kao i indeks menadžmenta nabavke, sada jasno ukazuje na pad nemačke privrede", rekao je ekonomski analitičar Komercbanke Jorg Kramer.

"Koliko će se loše završiti, nažalost, uglavnom je u rukama Putina".

S&P Global-ov brzi indeks menadžmenta nabavke (PM) za njemačke usluge i njegov indeks za proizvodnju pali su na 49,2 u julu, pokazali su podaci u petak, ispod predviđanja analitičara da će se zadržati iznad granice od 50 koja razdvaja rast od kontrakcije.

XS
SM
MD
LG