Linkovi

Amerika šalje dodatnih 275 miliona vojne pomoći Ukrajini


Arhiva - Preuzimanje američke vojne pomoći oružanim snagama Ukrajine (AFP/Sergei SUPINSKY)
Arhiva - Preuzimanje američke vojne pomoći oružanim snagama Ukrajine (AFP/Sergei SUPINSKY)

Sjedinjene Države će Ukrajini za odbranu od ruske agresije uputiti dodatnu pomoć od oko 275 miliona dolara – uključujući 100 miliona dolara za dronove, objavila je Bela kuća.

Pomoć koju je, kako je saopšteno, odobrio američki predsednik Džozef Bajden Ukrajini će obezbediti kupovinu 580 bespilotnih letelica, saopštio je predstavnik za medije Džon Kirbi.

U okviru tog paketa pomoći nalazi se i tranša od oko 175 miliona dolara za sektor odbrane.

Kirbi je poručio i da američki Sekretarijat za odbranu razmatra slanje borbenih avioina Ukrajini, ali to, kako je rekao, nije nešto što bi moglo biti sprovedeno u bliskoj budućnosti.

Portparol Bele kuće precizirao je da je ukupna američka pomoć Ukrajini dostigla sumu od 8,2 milijarde dolara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je izjavio da bi ukrajinske trupe mogle naneti znatnu štetu Rusiji. Kijev se, kako izveštava agencija Rojters, oslanja na zapadno oružje u planiranim naporima da pokrene protivnapad i povrati ukrajinsku teritoriju koja se nalazi pod ruskom kontrolom.

Rusija je napad na Ukrajinu pokrenula krajem februara i sukobi na njenoj teritoriji traju poslednjih pet meseci. Brojni gradovi razrušeni su u ruskom granatiranju, živote su izgubile hiljade ljudi, a prema podacima Ujedinjenih nacija, oko pet miliona ukrajinskih građana izbeglo je zbog rata iz svojih domova.

XS
SM
MD
LG