Linkovi

Ukrajinske snage i dalje pružaju otpor u "paklenoj" borbi za Bahmut


Ukrajinski vojnici ispaljuju hovicere na ruske položajeve blizu Bahmuta (Foto: AFP/Aris Messinis)
Ukrajinski vojnici ispaljuju hovicere na ruske položajeve blizu Bahmuta (Foto: AFP/Aris Messinis)

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da ukrajinski vojnici i dalje pružaju otpor u "paklenoj" borbi za istočni grad Bahmut.

Rusija pokušava da opkoli Bahmut i postigne prvi veliki uspeh za više od pola godine, na vrhuncu zimske ofanzive tokom koje se vode najkrvavije borbe od početka rata.

Ukrajinske trupe utvrđuju položajeve zapadno od Bahmuta, da bi se pripremile za moguće povlačenje, ali za sada nisu donele odluku da se povuku, prenosi agencija Rojters.

Ruske vlasti navode da je osvajanje Bahmuta korak napred ka zauzimanju cele teritorije regiona Donbas. Kijev navodi da bi ruski gubici u borbi da osvoji grad sravnjen sa zemljom mogli da odluče budući smer rata, uništavanjem ruske borbene moći uoči odlučujućih bitki kasnije ove godine.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, Oleksandr Sirskji posetio je u nedelju Bahmut, saopšteno je iz vojske, i poručio da je plaćenička grupa Vagner poslala dodatne snage, ali da ukrajinski vojnici nastavljaju da se bore. Vođa vagnerovaca Jevgenij Prigožin tražio je u međuvremenu više municije od ruske vojske i ustvrdio da je njegovom saradniku zabranjeno da ulazi u vojne operativne štabove.

Ukrajinski vojnik u rovu blizu ruskih položajeva u Bahmutu (Foto: /Libkos)
Ukrajinski vojnik u rovu blizu ruskih položajeva u Bahmutu (Foto: /Libkos)

Volodimir Nazarenko, ukrajinski komandant u Bahmutu, naveo je da nema naredbe o povlačenju i da se "odbrana drži", ali u teškim uslovima.

"Situacija u Bahmutu i oko njega je potpuni pakao, kao i na celokupnom istočnom frontu", naveo je Nazarenko u video snimku objavljenom na Telegramu.

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u ponedeljak je saopšteno da je ukrajinski lider o operacijama razgovarao sa načelenikom Generalštaba i komandantom kopnenih snaga koji su "govorili u prilog nastavka odbrambenih operacija i daljeg jačanja pozicija u Bahmutu".

Zelenski je u redovnom večernjem obraćanju rekao da su ukrajinski vojni komandanti obećali da će nastaviti da brane Bahmut, kada ih je na sastanku pitao o narednih potezima.

"Obojica generala su odgovorila su da se ne treba povlačiti nego jačati (odbranu). Komanda je jednoglasno podržala taj stav. Nije bilo drugih stavova. Rekao sam glavnokomandujućem da pronađe adekvatne snage da pomognu našim momcima u Bahmutu", rekao je ukrajinski predsednik.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u ponedeljak da ako ruske trupe uspeju da preuzmu kontrolu nad Bahmutom, to neće predstavljati odlučujući pomak u sukobu.

"Mislim da je to više simbolična vrednost nego strateška i operativna vrednost", rekao je Ostin novinarima tokom posete Jordanu.

Amid Russian Advances, Residents in Ukraine's Bakhmut Describe Dire Conditions
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ostin je u ponedeljak rekao da neće smatrati ukrajinsku odluku da premesti svoje trupe zapadno od grada kao strateško nazadovanje za Ukrajinu.

Takođe u ponedeljak, ukrajinska vojska je izvestila o novoj rundi ruskih napada uz upotrebu bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru da su njene snage oborile 13 od 15 dronova.

Rusija koristi bespilotne letelice Šahed i obrušava ih na ciljeve u oblastima širom Ukrajine, uključujući infrastrukturne lokacije.

Ruske i Ukrajinske snage bore se prsa u prsa u Bahmutu, Rusija šalje 60 godina stare tenkove u bitku

Ruska vojska nastavlja da odgovara na velike gubitke u teškim oklopnim vozilima slanjem 60 godina starog tenka T-62, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u ponedeljak u svom dnevnom izveštaju.

"Postoji realna mogućnost da će Prva gardijska tenkovska armija, navodno glavna ruska tenkovska snaga, biti snabdevena sa T-62, kako bi se nadomestili prethodni gubici", navode Britanci. Jedinica je, nastavljaju, prethodno trebalo da dobije tenkove nove generacije, T-14 Armata iz 2021.

Dalje se navodi da su u poslednje vreme primećeni i oklopni transporteri BTR-50, pušteni u upotrebu prvi put 1954, kako se raspoređuju u Ukrajini.

Britansko ministarstvo piše da je od leta 2022. otprilike 800 tenkova T-62 izvučeno iz skladišta i da su neki od njih opremljeni modernijim sistemom nišanjenja koji će verovatno poboljšati njihovu efikasnost u noćnim borbama.

"Međutim, mnogi od ovih starih vozila ispoljiće mnoge ranjivosti na modernom bojnom polju, uklučujući i nedostatak modernog eksplozivnog reaktivnog oklopa".

U dnevnom izveštaju od nedelje, britansko ministarstvo navodi da se veliki deo ruske jednogodišnje invazije na Ukrajinu pretvorio u pešadijske borbe u istočnim regionima zemlje, delom zato što snagama Moskve nedostaje artiljerijske municije.

London je saopštio:

"Nedavni dokazi ukazuju na povećanje bliskih borbi u Ukrajini. Ovo je verovatno rezultat toga što ruska komanda nastavlja da insistira na ofanzivnoj akciji koja se uglavnom sastoji od iskrcane pešadije".

Ministarstvo je saopštilo da je krajem prošlog meseca Rusija mobilisala rezerviste koji su opisali "da im je naređeno da napadnu ukrajinsku betonsku uporišnu tačku naoružanu samo 'vatrenim oružjem i ašovima'. 'Ašovi' su verovatno oruđe za ukopavanje koje se koristi i za borbu prsa u prsa".

U saopštenju se takođe navodi da je "smrtonosnost standardnog alata za učvršćivanje MPL-50 posebno mitologizovana u Rusiji", ali da se "malo toga promenilo od njegovog dizajna 1869. godine".

"Njegova kontinuirana upotreba kao oružja naglašava brutalne i niskotehnološke borbe koje su karakterisale veći deo rata", rekli su zvaničnici odbrane. "Jedan od rezervista je opisao da ’ni fizički ni psihički‘ nije spreman za akciju".

U međuvremenu, ukrajinske trupe koje istrajavaju u Bahmutu suočile su se u subotu sa povećanim pritiskom ruskih snaga dok su civili dobijali pomoć za bekstvo iz opkoljenog grada na istoku zemlje.

Sada je previše opasno napuštati Bahmut vozilom, rekao je predstavnik ukrajinske vojske za Asošijeted pres, tako da civili sada moraju da beže peške. Ukrajinski vojnici su u subotu postavili pontonski most kako bi pomogli civilima da stignu do obližnjeg sela Hromove, navodi AP.

Jedna žena je poginula, a dva muškarca su teško ranjena dok su pokušavali da pobegnu preko improvizovanog mosta, tvrde ukrajinski vojnici koji su im pomagali.

Ukrajinske trupe uništile su dva ključna mosta u neposrednoj blizini grada, uključujući jedan do Časiv Jara, presekavši svoj poslednji preostali put za snabdevanje, prema zvaničnicima vojne obaveštajne službe Velike Britanije i drugim zapadnim analitičarima.

Rušenje mosta može biti znak da se snage Kijeva spremaju da odu. Institut za proučavanje rata saopštio je da bi uklanjanjem mosta Časiv Jar ukrajinske trupe mogle "izvršiti ograničeno i kontrolisano povlačenje iz posebno teških delova istočnog Bahmuta", dok bi Rusima otežalo da ih gone.

Ako ruski borci zaista zauzmu Bahmut, to bi bio retko viđen dobitak na bojnom polju nakon višemesečnih neuspeha i mogao bi im omogućiti da preseku ukrajinske linije snabdevanja i da nastave pritisak ka drugim ukrajinskim uporištima u regionu Donjecka.

Zamenik komandanta ukrajinske Nacionalne garde Volodimir Nazarenko rekao je ukrajinskoj televiziji Kiiv24 da grad ostaje pod ukrajinskom kontrolom uprkos intenzivnim i tekućim napadima ruskih snaga.

"Neprijatelj je imao uspehe na severu, severozapadno od Bahmuta pre nedelju dana. Ukrajinski vojnici uzvraćaju udarac. Poslednjih dana linija fronta je stabilizovana zahvaljujući našem trudu i naporima", rekao je Nazarenko.

Zamenik gradonačelnika Bahmuta, Oleksandr Marčenko, potvrdio je Bi-Bi-Siju da "zahvaljujući ukrajinskim oružanim snagama oni još uvek nisu preuzele kontrolu nad gradom".

Marčenko je rekao da je oko 4.000 civila ostalo u gradu sa 70.000 stanovnika koji je skoro uništen. Oni žive u skloništima bez gasa, struje i vode, rekao je on.

Arhiva - Stanovnik šeta praznom ulicom u gradu Bahmutu na liniji fronta u Ukrajini, dok se nastavlja napad Rusije na Ukrajinu, 3. marta 2023.
Arhiva - Stanovnik šeta praznom ulicom u gradu Bahmutu na liniji fronta u Ukrajini, dok se nastavlja napad Rusije na Ukrajinu, 3. marta 2023.

Odgovarajući na izveštaje o povlačenju nekih ukrajinskih trupa, portparol istočne grupacije ukrajinskih oružanih snaga Serhi Čerevatiji rekao je za CNN u subotu da ukrajinski vojnici smenjuju na položajima položaje u Bahmutu u kontrolisanim, planiranim ciklusima.

Čerevatij je rekao da je bilo neprijateljstava oko Bahmuta, u selima Vasjukivka i Dubovo-Vasilovka na severu grada i u selima Ivanivske i Bohdanivka na zapadu.

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, u ponedeljak je ponovo saopštio da njegovi plaćenici, koje učestvuju u borbama za Bahmut, ne dobijaju municiju iz Moskve i poručio da bi to mogla da bude izdaja.

U subotu je objavio video snimak na kojem se navodno vide kovčezi za koje je rekao da su u njima tela ukrajinskih vojnika koji se šalju na teritoriju koju drži Kijev.

Na snimku, Prigožin, u vojnoj opremi, kaže: "Šaljemo kući još jednu pošiljku boraca ukrajinske vojske. Oni su se hrabro borili i poginuli. Zato će ih najnoviji kamion vratiti u domovinu".

U ažuriranju britanske obaveštajne službe na Tviteru navodi se da je Bahmut ranjiv na ruske napade sa tri strane, ali da Ukrajina pojačava te oblasti elitnim jedinicama.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane posetio je u subotu ruske vojnike u Ukrajini.

Ministarstvo je u saopštenju u aplikaciji za razmenu poruka Telegram navelo da je Sergej Šojgu "pregledao istureno komandno mesto jedne od formacija Istočnog vojnog okruga u pravcu Južnog Donjecka".

Šojgu je kritikovan zbog lošeg učinka Rusije u ratu protiv Ukrajine. Na video snimku objavljenom u subotu, vojni načelnik je viđen kako deli medalje ruskim vojnim snagama.

Zelenski u Lavovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski proveo je u subotu drugi dan u Lavovu na zapadu Ukrajine, na sastanku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, rekao je u svom noćnom obraćanju.

Zelenski je rekao da su razgovarali o bezbednosti, energetici, socijalnoj zaštiti, finansijskim pitanjima i pitanjima borbe protiv korupcije.

Konferencija Ujedinjenih za pravdu nastavila je sa radom drugi dan, uključujući diskusiju o istraživanju i kažnjavanju ruskih boraca za zlostavljanja, silovanja i druge nasilne zločine počinjene na okupiranoj teritoriji.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG