Linkovi

Blinken sumnja u namere Rusije i Kine za postizanjem mira u Ukrajini


Državni sekretar SAD na konferenciji za novinare u Taškentu, Uzbekistanu, 1. mart 2023.
Državni sekretar SAD na konferenciji za novinare u Taškentu, Uzbekistanu, 1. mart 2023.

TAŠKENT - Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je sumnju u to koliko su Rusija i Kina ozbiljne u pogledu postizanja mira u Ukrajini, navodeći nedostatak suštinskih koraka da potkrepe izjave koje pokazuju podršku mirovnim naporima.

Govoreći tokom posete Uzbekistanu, Blinken je rekao da "ako je Rusija zaista spremna da se upusti u diplomatiju kako bi okončala svoju agresiju, onda bi se SAD brzo uključile u to".

Ali, ističe da postupci Rusije, uključujući zahteve predsednika Vladimira Putina da Ukrajina prizna rusku kontrolu nad delovima ukrajinske teritorije, pokazuju da Rusija nije zainteresovana za taj put.

„Pravo pitanje je da li će Rusija doći do tačke u kojoj je zaista spremna da prekine svoju agresiju i to na način koji je u skladu sa Poveljom UN i njenim principima. Niko ne želi mir više od naroda Ukrajine. Oni su svakog dana žrtve ruske agresije“, rekao je Blinken. „Svi znamo jednostavnu istinu da bi se rat mogao završiti sutra, mogao bi se završiti danas, ako predsednik Putin tako odluči. On je to započeo, mogao je da ga zaustavi.”

Blinken je rekao da mirovni predlog koji je iznela Kina sadrži neke pozitivne elemente, uključujući i one koji se nalaze u mirovnom planu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ali, kako kaže, da je Kina bila ozbiljna po ovom pitanju, onda bi proteklu godinu provela radeći na podršci punom suverenitetu Ukrajine koja je suočena sa invazijom Rusije.

On je rekao da je Kina uradila suprotno, uključujući unapređivanje ruske propagande o ratu, glasanje uz Rusiju u međunarodnim organizacijama i razmišljanje o slanju vojne pomoći ruskim snagama.

Kina i Belorusija pozivaju na mirovni sporazum "što pre"

Na samitu u Pekingu, kineski predsednik Ši Đinping i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvali su da se "što je pre moguće" postigne mirovni sporazum za Ukrajince, na razgovorima u Pekingu u sredu, prenela je beloruska novinska agencija Belta. Bio je to susret dvojice stranih lidera na koje se ruski predsednik Vladimir Putin najviše oslanja za podršku dok njegova vojska pokušava da ostvari ciljeve svoje jednogodišnje invazije na Ukrajinu.

Kineski predsednik Ši Đinping i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko prolaze pored počasne garde u Pekingu, 1. marta 2023. Foto: CCTV/AP
Kineski predsednik Ši Đinping i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko prolaze pored počasne garde u Pekingu, 1. marta 2023. Foto: CCTV/AP

Prema saopštenju agencije Belta, Ši i Lukašenko objavili su zajedničko saopštenje u kojem su izrazili "duboku zabrinutost zbog razvoja oružanog konflikta u jednom evropskom regionu i izuzetno zanimanje za to da se što je pre moguće uspostavi mir u Ukrajini."

"Belorusija i Kina su zainteresovane za odvraćanje eskalacije krize i spremne da ulože napore u ponovo uspostavljanje regionalnog mira i reda", dodaje se u izveštaju o deklaraciji.

Ši je izjavio da Kina želi da jača poverenje i saradnju sa Belorusijom "imajući u vidu nestabilnost i turbulentnost međunarodne situacije."

Predsednik Belorusije je naglasio da je sastanak održan "u vrlo komplikovano vreme" i da je neophodno sprčiti "nekontrolisano potonuće u globalnu konfrontaciju u kojoj nema pobednika." Dodao je da je predsednik Ši u svom mirovnom planu to "jasno i definitivno predstavio međunarodnoj zajednici".

Kina je potpisala sporazum o partnerstvu "bez ograničenja" sa Rusijom samo nekoliko nedelja pred invaziju na Ukrajinu, i uzdržava se od kritika Moskve zbog rata. Lukašenko je dozvolio Putinu da izvrši invaziju sa beloruske teritorije i dozvoljava da Rusija obučava mobilisane vojnike u beloruskim bazama, dok ističe da njegova zemlja neće ući u rat direktno, osim ako je ne napadne Ukrajina.

XS
SM
MD
LG