Linkovi

Raste broj Sirijaca i Avganistanaca koji preko Balkana ulaze u EU


ARHIVA - Deca migranti u izbegličkom centru blizu Beograda
ARHIVA - Deca migranti u izbegličkom centru blizu Beograda

Broj migranata koji preko Zapadnog Balkana ilegalno ulaze u Evropsku uniju gotovo se udvostručio ove godine, saopštila je u četvrtak pogranična agencija EU Fronteks. Većina migranata dolazi iz Sirije i Avganistana.

Prema podacima Fronteksa, 22.600 migranata je ilegalno ušlo u EU preko balkanske rute od januara do jula, što je rast od 90 odsto u poređenju sa istim periodom 2020., prenosi agencija Rojters.

U julu, broj migranata je bio 67 procenata viši u odnosu na isti mesec pre godinu dana, navela je evropska agencija u saopštenju.

Mnoge članice EU strahuju da bi zbog situacije u Avganistanu, gde talibani ubrzano osvajaju teritoriju a civili beže, mogla da se ponovi migrantska kriza iz 2015/16 godine.

U to vreme, haotični dolazak više od milion ljudi sa Bliskog istoka i iz Avganistana preopteretio je evropske bezbednosne i sisteme za socijalnu pomoć, te podstakao rast podrške esktremno desničarskim grupama.

Broj ilegalnih ulazaka u EU od početka godine je ukupno premašio 82.000, što je 59 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Fronteks.

Ministri EU će na vanrednom sastanku raspravljati o povećanju broja migranata na granici Belorusije i Litvanije.

Brisel optužuje Minsk da korist ilegalne imigrante, uglavnom Iračane, kao političko oružje u odgovoru na sankcije EU.

U Litvaniji je registrovano oko 3.700 ilegalnih ulazaka iz Belorusije od januara do jula, od čega više od 3.000 samo u julu, pokazuju podaci Fronteksa.

U Poljskoj je u julu bilo oko 180 ilegalnih prelazaka granice, a u Letoniji 200.

XS
SM
MD
LG