Linkovi

Migranti iz kampa u BiH čekaju u autobusima, relokacija zaustavljena


Migranti u privremenom skloništu u kampu Lipa, 26. decembra 2020.
Migranti u privremenom skloništu u kampu Lipa, 26. decembra 2020.

Stotine migranata iz izgorelog izbegličkog kampa na severozapadu Bosne i Hercegovine i dalje se nalaze u autobusima, u kojima su proveli noć, nakon što pokušaj da se presele na drugu lokaciju nije uspeo, prenosi agencija Rojters.

Vlasti BiH u utorak su poslale autobuse da prebace migrante iz kampa Lipa u jednu kasarnu u centralnom delu Bosne. Preseljenje je otkazano pošto su meštani organizovali proteste da spreče relokaciju. U sredu ujutru i kasnije tokom dana, migranti su i dalje bili u autobusima, javili su lokalni mediji.

Kamp Lipa, blizu granice BiH i Hrvatske, uništen je u požaru prošle nedelje i nema tekuću vodu ni grejanje. Oko 1.000 migranata provelo je više dana na tom mestu, izloženo snegu i vetru, posle požara.

Zbog takve situacije, zvaničnici EU i humanitarne grupe upozorili su da preti humanitarna katastrofa i povećali pritisak na Bosnu da reaguje i preseli migrante.

Hiljade migranata došlo je u Bosnu i Hercegovinu na putovanju ka zapadnoj Evropi. Organizovani odgovor na krizu je otežan zbog sporenja etnički podeljenih vlasti BiH, zbog čega oko 3.000 migranata spava pod vedrim nebom ili u improvizovanim šatorima.

Vrhovni muftija Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pozvao je u sredu na bolji tretman migranata, opisujući situaciju kao "sramnu" za Bosnu ali i ostatak Evrope. "Ne tretiramo ljude na ovaj način", saopštio je.

Većina migranata boravi u severozapadnom delu Bosne i Hercegovine, u nadi da će preći u Hrvatsku, koja je članica EU, a zatim u neku od bogatih zemalja Unije. Da bi ušli u Hrvatsku, migranti koriste planinske ilegalne putanje a ako ih uhvati hrvatska policija, navodno su često izloženi grubostima i nasilju.

XS
SM
MD
LG