Linkovi

Stotine migranata na hladnoći i snegu u izbegličkom kampu Lipa


Migrant hoda kroz sneg umotan u ćebe u izbegličkom kampu Lipa u Bosni i Hercegovini, blizu granice sa Hrvatskom, 26. decembra 2020.
Migrant hoda kroz sneg umotan u ćebe u izbegličkom kampu Lipa u Bosni i Hercegovini, blizu granice sa Hrvatskom, 26. decembra 2020.

Stotine migranata u izbegličkom kampu Lipa, koji je pre tri dana izgoreo u požaru, provode vikend na hladnoći i snegu, umotani u ćebad i u vrećama za spavanje kako bi se zaštitili od jakog vetra. Kamp Lipa nalazi se na severozapadu Bosne i Hercegovine, blizu granice sa Hrvatskom.

Veći deo kampa blizu Bihaća izgoreo je u požaru 23. decembra. Krov velikog šatora koji je preživeo požar sada počinje da se urušava pod snegom. Međunarodni zvaničnici i humanitarne organizacije i pre požara su oštro kritikovali nadležne, navodeći da Lipa nije adekvatan smeštaj za izbeglice i migrante.

Uprkos požaru, vlasti BiH nisu uspele da pronađu novi smeštaj za migrante iz Lipe, zbog čega se oko 1.000 ljudi nalazi na otvorenom, na ledenom zimskom vremenu, bez grejalica ili bilo kakvih usluga, a hrane se paketima koje dostavljaju humanitarne organizacije.

"Pao je sneg, temperatura je ispod nule, nema grejanja, ničega", napisao je na Tviteru šef misije Međunarodne organizacije za migracije, Peter van der Overert. "Niko ne treba da živi ovako. Potrebni su nam politička hrabrost i akcija, odmah"

Hiijade migranata zateklo se u Bosni u pokušaju da stigne do Zapadne Evrope. Mnogi se nalaze u Krajini dok drugi delovi zemlje odbijaju da ih prime. EU je upozorila BiH da hiljade migranata bez skloništa trpe zimske ledene vremenske uslove i pozvala političare da stave u stranu svoje razlike i preduzmu akciju.

U subotu, policija je pokušavala da zavede red dok je Crveni krst delio pomoć u hrani i vodi.

“Živimo kao životinje. Čak i životinje žive bolje od nas", rekao je muškarac iz Pakistana koji se predstavio samo kao Kasim. "Ako nam ne pomognu, umrećemo, molim vas, pomozite!"

Planovi da se migranti privremeno premeste u nekadašnji prihvatni centar u Bihaću doveli su do protesta meštana Bihaća. Pošto rešenja još nema, migranti su postavili kartone na zemlju i podigli improvizovane pregrade kako bi imali neku privatnost unutar jedinog preostalog šatora u kampu Lipa. Neki su ispred šatora zapalili vatru da se ugreju, dok su drugi umotani u ćebad. Mnogi migranti od obuće imaju samo patike.

Da bi stigli do Hrvatske, migranti često koriste ilegalne putanje preko planinskog terena. Mnogi se žale na grubost i nasilje od strane hrvatske policije.

XS
SM
MD
LG