Linkovi

Fauči: Rast broja zaraženih mogao bi da izmakne kontroli


Metro u Njujorku prvog dana otvaranja grada (Foto: Rojters/Mike Segar)
Metro u Njujorku prvog dana otvaranja grada (Foto: Rojters/Mike Segar)

Glavni američki ekspert za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči, upozorio je da bi rast broja hospitalizacija obolelih od koronavirusa u pojedinim državama mogao da izmakne kontroli ako se ne uvede strogi režim praćenja kontakata sa zaraženima.

Povećanje broja zaraženih u Americi bilo je očekivano s obzirom na popuštanje restriktivnih mera, rekao je Fauči za kablovsku mrežu CNN.

"Međutim, kada počne da raste broj hospitalizacija, to je siguran znak da idete u pogrešnom smeru", ocenio je Fauči.

U SAD je od koronavirusa do sada preminulo najmanje 114 hiljada ljudi, dok u oko šest američkih država raste broj zaraženih koji završavaju u bolnicama.

Teksas i Severna Karolina beleže najbrži tempo rasta broja hospitalizacija od izbijanja pandemije. Međutim, zvaničnici takođe ističu da je stopa smrtnosti od Kovida 19 u tim saveznim državama među najnižim.

Fauči je ipak naglasio da je povećanje broja hospitalizacija zabrinjavajući trend i znak da "bi možda trebalo malo da usporimo" sa otvaranjem zemlje.

Guverne Severne Karoline Roj Kuper rekao je da je rast broja zaraženih otrežnjujući, ali nijje isključio dalje ukidanje restrikcija.

Teksas je do sada prevodio napore država da pokrenu ekonomije, dok je guverner Greg Abot rekao za lokalne medije da će to i dalje biti slučaj zato što je "veliki broj bolničkih kreveta dostupan za sve koji obole". Takođe je dodao "da nema potrebe da se uspori sa otvaranjem biznisa u toj državi".

Međutim, nekoliko država i gradova ipak je odlučilo da uspori ili privremeno zaustavi popuštanje restrikcija.

Guvernerka Oregona Kejt Braun saopštila je da će zaustaviti razmatranje zahteva različitih okruga za otvaranje nakon što je u toj državi u četvrtak zabeležen rekordan dnevni porast novih slučajeva koronavirusa.

“To je u suštini žuto svetlo, vreme je da se napravi jednonedeljna pauza pre bilo kakvog daljeg otvaranja", saopštila je Braun.

Guverner Jute Geri Herbert u petak je naložio većem delu te države da zaustavi otvaranje dok se ne istraži porast broja zaraženih.

Ne želim da idem napred da bih zatim morao da odem korak unazad", saopštio je Herbert, čija će uredba biti na snazi do 26. juna

XS
SM
MD
LG