Linkovi

"Severna Koreja i trgovina važnija pitanja od istrage o Rusiji"


Američki predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je da su pregovori sa Severnom Korejom u vezi sa nuklearnim oružjem i međunarodni trgovinski sporazumi važniji od krivične istrage o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom i toga da li je on pokušao da opstruiše istragu.

“Nije bilo dosluha, to je prevara i nije bilo opstrukcije pravde, to je bila nameštaljka i klopka. U toku su pregovori sa Severnom Korejom o završetku nuklearnog rata, sa Kinom o trgovinskom deficitu, u sporazumu NAFTA i mnogi drugi. Lov na veštice!”, napisao je Tramp na Tviteru.

Trampova nova ocena istrage stigla je pošto su njegovi advokati nagovestili mogućnost da bi predsednik mogao da odgovara na pitanja specijalnog istražitelja Roberta Malera. Američki mediji su objavili da su na sastanku sa Malerom Trampovi advokati tvrdili da predsednik nema obavezu da odgovara na pitanja, dok je Maler odgovorio da bi Tramp mogao da dobije sudski poziv za svedočenje pred velikom porotom.

Sudski poziv aktuelnom predsedniku mogao bi da vodi do pravne borbe u kojoj bi konačnu odluku doneo Vrhovni sud, iako je bazični koncept američkog zakonodavstva taj da niko, pa ni predsednik, nije iznad zakona.

Tramp je nekoliko puta izjavio da je voljan da odgovara na pitanja istražitelja, ali je u poslednje vreme, skoro svakodnevno, tvitovao o istrazi. Njegovi saradnici kažu da ga je posebno razbesnela racija koju su agenti FBI sproveli u kancelariji i kući njegovog ličnog advokata Majkla Koena, sa ciljem da pronađu dokumente o Koenovim poslovima sa Trampom.

Dnevnik “Njujork tajms” je objavio listu od 49 pitanja za koje tvrdi da Robert Maler želi da ih postavi predsedniku u sklopu istrage. List piše da je spisak pitanja sastavio Trampov advokatski tim na osnovu pitanja koje su im pročitali članovi Malerovog tima. Na spisku pitanja se navodno nalaze i ona povezana sa Trampovim otpuštanjem bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija, kao i šta je Tramp znao o navodnim vezama svog izbornog štaba i Rusije.

Predsednik Tramp je u drugom tvitu citirao jednog od svojih pristalica, bivšeg federalnog tužioca Džozefa Di Đenovu - koji kaže da predsednik SAD ima neograničenu moć da otpusti bilo kod vladinog zvaničnika ako želi.

XS
SM
MD
LG