Linkovi

Makron: Nisam siguran da li će Tramp ostati u sporazumu


Francuski predsednik Emanuel Makron govori na konferenciji za novinare tokom posjete Sidneju, 2. maj 2018.
Francuski predsednik Emanuel Makron govori na konferenciji za novinare tokom posjete Sidneju, 2. maj 2018.

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovo je pozvao na pregovore o sveobuhvatnijem nuklearnom sporazumu sa Iranom. Makron je posle susreta sa australijskim premijerom Malkomom Turnbulom u Sidneju rekao da nije siguran da li će američki predsjednik Donald Tramp ostati u sporazumu iz 2015. godine.

Francuski predsjednik je tokom posjete Australiji rekao da se tokom nedavnog susreta sa Trampom zalagao za mnogo širi sporazum sa Iranom što je, kako je naveo, primljeno veoma pozitivno. Međutim, Makron nije želio da spekuliše o tome kakva će biti Trampova odluka o dogovoru.

“Ne znam šta će američki predsjednik odlučiti 12. maja. Bez obzira na to kakva bude odluka, moramo pripremiti šire pregovore i sporazum zato što niko ne želi eskalaciju tenzija i rat u regionu”.

Sjedinjene Države bi do 12. maja trebalo da odluče da li će se povući iz sporazuma, za koji zahtijevaju da bude poboljšan. Makron smatra da bi širi dogovor riješio pitanje nadzora i iranske aktivnosti na Bliskom istoku.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka Angela Merkel pokušali su prošle nedelje u Vašingtonu da ubijede američkog lidera da ne uvodi ponovo sankcije Teheranu. Mnogi zapadni lideri smatraju da je sporazum, postignut 2015. godine, najbolji način da se Iran spriječi da razvije nuklearnu bombu.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron sa australijskim premijerom Malkomom Turnbulom i njegovom suprugom
Predsjednik Francuske Emanuel Makron sa australijskim premijerom Malkomom Turnbulom i njegovom suprugom

"Hvala vama i vašoj ukusnoj ženi"

Tokom posjete Sidneju, francuski predsjednik se zahvalio australijskom prijemijeru i njegovoj suprugi riječima: "Hvala vama i vašoj ukusnoj ženi na toploj dobrodošlici".

Francuska riječ za "ukusno" - delicieux - na engleskom jeziku se prevodi i kao ukusno i divno.

To nije prvi put da neki usputni komentar - ovog puta nenamjeran - tokom posjete visokih zvaničnika zasjeni glavne teme o kojima se razgovaralo.

Američki predsjednik Donald Tramp je tokom državne posjete Francuskoj pohvalio Makronovu suprugu Bridžit "da je u sjajnoj formi".

XS
SM
MD
LG