Linkovi

Tramp napada istragu Rusije, procurila pitanja Malerovih istražitelja


Predsednik Tramp je ponovo napao istragu mogućih veza njegovog izbornog štaba sa Rusijom tokom predsedničkih izbora 2016 i njegovih postupaka u Beloj kući.

Američki lider ismejao je istragu specijalnog tužioca Roberta Malera navodeći da je "sramno" što je skoro 50 pitanja koja istražitelji nameravaju da postave Trampu procurilo u članku koji je objavio Njujork Tajms. On je dodao da bi bilo "veoma teško" opstruisati istragu ako, kako kaže, nije bilo dosluha sa Rusijom da mu pomogne da pobedi na izborima.

U izveštaju Njujork Tajmsa navodi se da Malerov tim želi da čuje Trampova razmišljanja o nekim događajima iz vremena kampanja, u periodu od skoro tri meseca između izbora i njegovog dolaska u Belu kuću u januaru 2017, kao i tokom 15 meseci dosadašnjeg mandata.

Među pitanjima je šta je Trampova motivacija za neke od najzapaljivijih komentara koje je izneo na Tviteru, gde često napada Malerovu istragu i političke protivnike, ali se ona više koncentrišu na tvrdnje da je Tramp ometao pravdu pokušavajući da zaustavi i poremeti Malerovu istragu.

Istražitelji žele da saznaju šta je bila Trampova argumentacija za otpuštanje bivšeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija pre godinu dana dok je predvodio istragu Rusije. Malerov tim takođe ima pitanja o Komijevoj tvrdnji da mu je Tramp tražio da okonča istragu bivšeg predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koga je Tramp takođe smenio a koji je, od tada, priznao krivicu za iznošenje lažnih iskaza pred Malerovim istražiteljima o svojim kontaktima sa ambasadorom Rusije u Vašingtonu.

Pitanja koja je objavio Tajms takođe pokazuju da Maler želi da zna kada je Tramp saznao za susret u njegovom štabu u Trampovoj kuli, koji je organizovao njegov najstariji sin Donald Tramp Mlađi sa ruskom advokaticom koja je obećala materijal koji može da diskredituje Trampovu rivalku na izborima, demokratu Hilari Klinton. Taj susret se odigrao u sred predizborne kampanje a mlađi Tramp izjavio je da ruska pravnica nije imala nikakve štetne podatke o Klinton. Međutim, prema medijskim izveštajima, kada je vest o tom susretu mesecima kasnije izašla na videlo, predsednik Tramp je odgirao ulogu u pisanju nepotpune i netačne karakterizacije sastanka iz juna 2016.

Maler, uz to, ima pitanja o Trampovim poslovanjima a posebno mogućim poslovnim vezama sa Rusijom, kao i tome šta se dogodilo za vreme Trampove posete Moskvi 2013, za vreme izbora Mis Univerzuma - kada je Tramp bio suvlasnik organizacije Mis Univerzum. Bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil izradio je dosije o toj poseti uz nepotvrđene, anonimne navode da se Tramp sastajao sa prostitutkama u hotelskoj sobi, što je predsednik porekao.

Da li će Maler i njegov tim zaista postaviti Trampu bilo koje od navedenih pitanja je - otvoreno pitanje. Predsednik je više puta rekao da želi da odgovori na Malerova pitanja ali su ga neki advokati savetovali da to ne čini, plašeći se da bi Tramp, koji je sklon preterivanju ili iskrivljavanju činjenica, mogao da upadne u zamku tokom ispitivanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG