Linkovi

Putin traži od vojske da pomogne u borbi protiv Kovida 19


ARHIVA - Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool, AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u ponedeljak da će Rusiji možda biti potrebna pomoć vojske za izgradnju poljskih bolnica za pacijente obolele od Kovida 19, dok se zemlja bori protiv naglog rasta broja zaraženih.

"Situacija u zemlji je veoma teška. Više od 40.000 slučajeva dnevno. To se nikada nije dogodilo. Od vas tražim da nastavite da pomažete civilnim zdravstvenim službama, ako je to potrebno. Možda da iskoristite svoje građevinarske veštine zato što i dalje postoji potreba da se grade medicinski objekti", rekao je Putin u obraćanju ministri odbrane Sergeju Šojguu i drugim vojnim zvaničnicima.

Putin je prošlog meseca naložio jednonedeljno zatvaranje biznisa od 30. oktobra, što bi regionalne vlasti mogle da produže po potrebi.

Region Novgorod, severozapadno od Moskve, u ponedeljak je najavio da će produžiti uredbu još nedelju dana.

"Tokom te sedmice, pooštrićemo uslove na raznim radnim mestima. Pojedine organizacije će biti zatvorene", najavio je regionalni guverner Andrej Nikitin.

Moskva je uvela najoštrije mere za sprečavanje širenja Kovida 19, proteklih više od godinu, a otvorene su samo vitalne radnje kao što su apoteke i prodavnice. Pojedini barovi i drugi biznisi su ignorisali mere, dok sve više Rusa ide na odmor u inostranstvo da bi izbegli restrikcije.

U Rusiji je od početka pandemije zaraženo više od 8,5 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva je veći deo prošlog meseca dostizao rekorde.

Pojedini zdravstveni stručnjaci ocenjuju da borbu protiv Kovida 19 otežava više faktora - oklevanje građana da se vakcinišu, pomešane poruke zvaničnika, nepouzdana statistika i pokušaj da se odgovornost sa Moskve prebaci na lidere ruskih republika i regiona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG