Linkovi

Portparolka Bele kuće pozitivna na Kovid 19, Bajdena poslednji put videla u utorak


ARHIVA - Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na dnevnom brifingu za medije, 26. oktobra 2021. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na dnevnom brifingu za medije, 26. oktobra 2021. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki bila je pozitivna na testu na Kovid 19 u nedelju, navela je ona u saopštenju i dodala da je predsednika Džoa Bajdena poslednji put videla u utorak.

Psaki (42), koja je izjavila da je vakcinisana i da ima blage simptome, rekla je da su ona i predsednik sedeli napolju na udaljenosti većoj od 1,8 metara i nosili maske u utorak. Bajden je u subotu bio negativan na testu na Kovid 19, rekla je osoba upoznata s tim.

"Otkrivam današnji pozitivan test u cilju transparentnosti", rekla je Psaki.

Psaki, glavna portparolka Bele kuće, najistaknutija je osoba u Bajdenovoj administraciji za koju se zna da je obolela od Kovida 19 otkako je on preuzeo dužnost u januaru.

Psaki je odlučila da se ne pridruži Bajdenu na njegovom putovanju u Rim i Glazgov ove nedelje jer je jedan član njenog domaćinstva bio pozitivan na virus, nakon čega je stavljena u karantin, rekla je.

Kazala je da je u karantinu od srede i da je više puta je bila negativna pre nego što je bila pozitivna u nedelju.

Psaki je u saopštenju navela da planirala da se vrati na posao na kraju 10-dnevnog karantina nakon što test bude negativan.

Bela kuća se bori da stavi pandemiju pod kontrolu, a milioni Amerikanaca odbijaju da uzimu vakcine koje spašavaju živote.

Psaki je ranije ove godine rekla da se Bajden, koji je potpuno vakcinisan, testira nasumično svake dve nedelje kao vid nadzora, na zahtev njegovog lekara Kevina O'Konora. Bajden, koji ima 78 godina, primio je tri vakcine protiv Kovida 19 kompanija Fajzer i Bajontek, uključujući buster prošlog meseca.

Bela kuća je odbila da otkrije broj infekcija Kovidom 19 do kojih je došlo među vakcinisanim osobljem.

Bajdenov prethodnik, Donald Tramp, izbegavao je maske i umanjivao je ozbiljnost virusa u njegovim ranim fazama. On se zarazio Kovidom 19 u poslednji fazama predsedničke kampanje 2020. i mnogi od njegovih zaposlenih, uključujući bivšu portparolku Kejli Mekeneni, oboleli su od te bolesti.

XS
SM
MD
LG