Linkovi

Putin: Rusija poštuje sporazum u Siriji


Predsednik Rusije tokom obraćanja medijima posle samita bivših sovjetskih republika u glavnom gradu Kirgistana - Biškeku
Predsednik Rusije tokom obraćanja medijima posle samita bivših sovjetskih republika u glavnom gradu Kirgistana - Biškeku

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja poštuje svoje obaveze iz sporazuma o prekidu vatre u Siriji, ali je izrazio sumnje kada je reč o posvećenosti SAD dogovoru, navodeći da zvanični Vašington sam odstupa od svog poziva na otvorenost.


Putin je u televizijskom obraćanju u Kirgistanu rekao da mu nije jasno zbog čega takav sporazum treba da se drži u tajnosti, ali je dodao da Moskva neće unilateralno objaviti odredbe sporazuma.

Putin je nagovestio da Vašington možda pokušava da očuva borbeni potencijal pobunjenika, koji se bore protiv sirijske vlade, ali da američka vlada ne može da razdvoji takozvanu "zdravu" opoziciju od onih koje je nazvao "polukriminalcima i terorističkim elementima".

"To je veoma opasan put", zaključio je Putin.

Prema sporazumu o prekidu vatre koji su pre nedelju dana u Ženevi postigli američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, trebalo je da neprijateljstva prestanu u ponedeljak, kako bi humanitarna pomoć bez probelam stigla u Siriju.

Zvaničnici u Vašingtonu i Moskvi juče su izrazili želju da se primirje produži i potvrdili da isporuke pomoći još nisu počele.

Bela kuća je juče nagovestila da se neće krenuti u narednu fazu sporazuma, sve dok se pomoć ne bude slobodno dopremala sirijskim građanima.

XS
SM
MD
LG