Linkovi

Primirje se održava, humanitarna pomoć blokirana


Sirijski dečak kod uništene zgrade u severoistočnom gradu Kamišliju
Sirijski dečak kod uništene zgrade u severoistočnom gradu Kamišliju

Primirje u Siriji postignuto uz posredstvo SAD i Rusije po svemu sudeći se održava širom zemlje, ali je dostava humanitarne pomoći gradovima i područjima pod opsadom - što je ključni deo dogovora – i dalje blokirana, dok sirijska vlada insistira na tome da svaka humanitarna pomoć gradu Alepu mora da se koordiniše sa Damaskom.

Humanitarne agencije kažu da, u drugim slučajevima, čekaju garancije slobodnog prolaza ne samo od režima predsednika Bašara al-Asada već i drugih zaraćenih strana. Stefan de Mistura, specijalni izaslanik UN za Siriju, rekao je novinarima u Ženevi da je došlo do “dramatičnog pada nasilja”, da se situacija na terenu “dramatično poboljšala” i da nema vazdušnih udara.

Međutim, on je dodao da humanitarna pomoć još nije dostavljena, jer sirijska vlada nije uputila pismo ovlašćenja UN-u, iako je izrazio nadu da će humanitarni konvoji, koji čekaju na tursko-sirijskoj granici moći da tokom dana započnu isporuke namenjene 250.000 civila za koje se procenjuje da se nalaze u područjima pod kontrolom pobunjenika u istočnom delu Alepa.

XS
SM
MD
LG